Ministerstvo vnitra: ČR zůstává mezi nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci boje proti obchodování s lidmi

28.06.2020 19:27

Podle Zprávy o stavu obchodování s lidmi za rok 2019 (Trafficking in Persons Report 2020, tzv. TIP REPORT), kterou zveřejnilo Ministerstvo zahraničních věcí USA, zůstává Česká republika mezi nejlépe hodnocenými zeměmi z hlediska boje proti obchodování s lidmi. Ve zprávě se jednotlivé státy řadí dle snahy a učiněných opatření v boji proti obchodování s lidmi a stejně jako v posledních letech se ČR umístila v TIER 1, což představuje nejlepší hodnocení. To potvrzuje, že Česká republika plně dodržuje minimální standardy pro odstranění této trestné činnosti.

Ministerstvo vnitra: ČR zůstává mezi nejlépe hodnocenými zeměmi v rámci boje proti obchodování s lidmi
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Česká republika byla za rok 2019 oceněna za vyšší počet vyšetřovaných a trestně stíhaných pachatelů, za udělení trestů odnětí svobody nepodmíněně a poskytování komplexní péče obětem obchodování s lidmi. Přínosem zprávy je také připojený seznam doporučení, která mohou subjektům zapojeným do boje proti obchodování s lidmi pomoci k jeho účinnější eliminaci.

Příkladem uvedených doporučení je zvýšit snahu k efektivnímu? vyhledávání obětí mezi zranitelnou skupinou obyvatel a zajistit pro tyto oběti péči, důsledně vyšetřovat a stíhat pachatele, zlepšit sběr dat či zajistit přístup obětí k odškodnění. Zpráva dále doporučuje zajistit vzdělávání v aplikaci části trestního zákoníku věnované obchodování s lidmi, a to nejen pro soudce a státní zástupce, ale i pro inspektory práce, policisty a další.

Zpráva též zmiňuje Národní strategii boje proti obchodování s lidmi v ČR na období 2020–2023, kterou schválila vláda dne 4. května 2020, přičemž řadu doporučení ze zprávy již zakomponovala do svých úkolů. A to například vzdělávat subjekty, u kterých existuje zvýšený předpoklad, že se mohou dostat do kontaktu s oběťmi obchodování s lidmi, pokračovat ve spolupráci s aktéry působícími v sociálně vyloučených lokalitách nebo zlepšit sběr dat v oblasti obchodování s lidmi. Úkolem vlády je také vytvořit srozumitelnou příručku pro zvlášť zranitelné oběti s přehledem všech práv, na která mají podle zákona o obětech trestných činů nárok, včetně návodu, jak těchto práv využít.

Více informací o problematice lze nalézt ve Zprávě o stavu obchodování s lidmi v České republice za rok 2019, která je zveřejněna na webových stránkách ministerstva vnitra ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…