Ministerstvo vnitra: Čtvrtstoletí spolu - Československo a Podkarpatská Rus

30.03.2018 17:06

V Národním archivu na Chodovci se ve dnech 28. a 29. března 2018 uskutečnila mezinárodní konference Čtvrtstoletí spolu. Československo a Podkarpatská Rus. Zároveň byla v hale Národního archivu slavnostně otevřena panelová výstava, připomínající přináležitost Podkarpatské Rusi k Československu.

Ministerstvo vnitra: Čtvrtstoletí spolu - Československo a Podkarpatská Rus
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

V Národním archivu je uloženo množství archivních fondů a sbírek vztahujících se ke správě území dnešní Zakarpatské Ukrajiny v období, kdy bylo součástí Československé republiky. Při příležitosti oslav 100. výročí vzniku republiky proto Národní archiv pořádá mezinárodní konferenci a doprovodnou panelovou výstavu upomínající na „československou Podkarpatskou Rus“. Záštitu celé akci poskytl ministr vnitra Lubomír Metnar.

Dlouhou dobu byly osudy Podkarpatské Rusi chápány jako jakýsi přívěsek československých dějin. V posledních letech však vzrůstá zájem nejen o historii této nejvýchodnější části meziválečného Československa, ale také o tamní události v letech druhé světové války, a to až do připojení tohoto regionu k SSSR. Mezinárodní konference i výstava se věnuje politickým, správním, ale i kulturním a hospodářským aspektům příslušnosti Podkarpatské Rusi k Československé republice.

Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách Národního archivu (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…