Ministerstvo vnitra: Další krok k větší digitalizaci státní správy

24.05.2021 16:09

Soudní znalci a tlumočníci nově spadají mezi podnikající fyzické osoby, které mají z rozhodnutí Ministerstva spravedlnosti ze zákona zřízenou datovou schránku. Ministerstvo vnitra proto jako správce datových schránek zřídilo cca 10 000 nových profesních datových schránek.

Ministerstvo vnitra: Další krok k větší digitalizaci státní správy
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Rozesílání přístupových údajů k datovým schránkám znalců, tlumočníků a překladatelů zahájilo Ministerstvo vnitra jako správce informačního systému datových schránek už 12. května 2021. Gestorem této agendy je Ministerstvo spravedlnosti, které do zákona vložilo nové profese, kterým se zřizuje datová schránka. Používání datových schránek je při komunikaci s veřejnou správou zdarma.

Nové typy datových schránek pro podnikající fyzické osoby znalec, soudní tlumočník a překladatel jsou zřízené na základě zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, stejně jako u ostatních profesí, kterým jsou datové schránky zřizovány ze zákona – advokáti, insolvenční správci, daňoví poradci apod.

Přístupové údaje zasílá Ministerstvo vnitra do vlastních rukou bez možnosti náhradního doručení, a to na adresu sídla znalce, případně soudního tlumočníka/překladatele, uvedenou v registru osob, v němž jsou evidováni jako podnikající fyzické osoby podle svých IČO. Pokud má znalec či soudní tlumočník/překladatel vlastní datovou schránku fyzické osoby, budou mu přístupové údaje pro nově zřizovanou datovou schránku doručeny datovou zprávou.

Nově zřízené profesní datové schránky:

  • 2982 - soudní tlumočníci a překladatelé
  • 6800 - soudní znalci
  • 9782 - celkem

Informace k novým profesním datovým schránkám jsou dostupné ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…