Ministerstvo vnitra: V registru smluv byl zveřejněn již jeden milion smluv

21.01.2018 11:20

Dne 12. ledna 2018 bylo v registru smluv dosaženo hranice jednoho milionu zveřejněných smluv, které publikovalo celkem 7 842 subjektů. Jedná se o všechny přijaté a publikované smlouvy včetně následně zneplatněných smluv. Miliontou smlouvu zveřejnila Nemocnice Znojmo, příspěvková organizace.

Ministerstvo vnitra: V registru smluv byl zveřejněn již jeden milion smluv
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Od 1. 7. 2016 mají všechny veřejnoprávní instituce, územně samosprávné celky, státní podniky, právnické osoby, v nichž má většinovou majetkovou účast stát nebo územní samosprávný celek, a další instituce definované zákonem povinnost zveřejňovat nově uzavírané smlouvy s plněním nad 50 tis. Kč bez DPH v registru smluv. Smlouvy musí být publikovány v otevřeném a strojově čitelném formátu včetně metadat. Metadata zveřejněná v registru smluv jsou považována za tzv. otevřená data a jsou volně dostupná ve formě datové sady k dalšímu analytickému využití pro kteréhokoli zájemce, například pro neziskové organizace.

Dnem 1. 7. 2017 nabyla účinnosti sankční ustanovení zákona o registru smluv. Podle tohoto zákona smlouva, která splňuje podmínky k uveřejnění, může nabýt účinnosti nejdříve dnem jejího uveřejnění v registru smluv. Pokud taková smlouva nebude uveřejněna ani do tří měsíců od uzavření, pak dochází k její neplatnosti od počátku.

Rekordního počtu zveřejněných smluv za měsíc bylo dosaženo v červnu 2017, kdy bylo publikováno 84 733 smluv. V čtvrtém čtvrtletí roku 2017 přesahovaly každý měsíc počty zveřejněných smluv hranici 70 000 smluv a celkově měsíční počty zveřejňovaných smluv rostou.

Ministerstvo vnitra, které informační systém registru smluv provozuje, na základě poznatků z praxe také průběžně aktualizuje metodiku a často kladené otázky k tomuto tématu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…