Ministerstvo zahraničí: ČR bude hostit Konzultativní shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě

29.06.2019 19:24

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček zahájí 2. července 2019 Konzultativní shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě (ATCM). Konzultativní shromáždění, které se koná jednou ročně, je vrcholným orgánem smluvních stran Smlouvy o Antarktidě. Předsedat mu bude náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

Ministerstvo zahraničí: ČR bude hostit Konzultativní shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Antarktida nepatří žádnému státu – platí zde mezinárodněprávní režim ustavený Smlouvou o Antarktidě. Konzultativní shromáždění přijímá opatření a doporučení týkající se různých oblastí zájmu v Antarktidě, jako je vědecká spolupráce, letecká bezpečnost, ochrana životního prostředí i historických památek, výkon jurisdikce, ale také regulace cestovního ruchu a bioprospecting. Česká republika získala konzultativní status k 1. dubnu 2014, a je tak oprávněna spolurozhodovat o budoucnosti Antarktidy. Toto vyšší institucionální postavení má pouze dalších 28 států světa. Česká republika pořádá tuto akci poprvé ve své historii.

Akce se zúčastní experti ze smluvních stran Smlouvy, pracovníci Sekretariátu Smlouvy o Antarktidě a organizací, jejichž činnost se dotýká Antarktidy. Na závěr zasedání by měla být přijata tzv. Pražská deklarace.

Místo:
TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, Praha 4 – Chodov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…