Ministerstvo zahraničí: Do Nigérie dorazila česká pomoc pro boj s pandemií

02.07.2020 22:48

Do severonigerijského města Kano dorazil 1. července 2020 speciální letoun, vypravený českými firmami za účelem realizace kontraktu na generální opravy tří letounů L-39 v arzenálu Nigerijských vzdušných sil.

Ministerstvo zahraničí: Do Nigérie dorazila česká pomoc pro boj s pandemií
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Zatímco letouny české výroby se touto cestou přesunou na opravy do ČR, aby obří letadlo typu Antonov neletělo do Nigérie s prázdnou, velvyslanectví ČR v Abuji s podporou domácích firem využilo této příležitosti k přepravě a předání českého humanitárního daru zdravotnického materiálu Nigérii v jejím boji proti pandemii COVID-19.

„V Nigérii jako jinde v Africe si ekonomická diplomacie podává ruce s potřebnou rozvojovou a humanitární pomocí české vlády. My jsme moc rádi, že se spolupráce domácích firem s Nigerijskými vzdušnými silami nezastavila ani v obtížných podmínkách vyvolaných pandemií na obou stranách. A že se navíc s podporou MZV a českých firem podařilo trochu přispět i k posílení místních zdravotnických kapacit v zemi, jejíž velikost a počet obyvatel kladou v současné krizi na místní zdravotní systém velké nároky. Ceníme si zejména vstřícnosti a reaktivnosti domácích podniků, na prvním místě ze strany firmy Linet, která dodala zdarma 10 nemocničních lůžek, ale i ze strany opravárenských závodů LOM Praha, které poskytly osobní ochranné pomůcky ze svých zásob a ze strany firem Aero Vodochody, Defcon a Excalibur International, které tak velkoryse a efektivně pomohly s logistikou,“ vysvětlila obchodní diplomatka Zastupitelského úřadu ČR v Abuji Beata Matusiková.

„Česká vláda si velice váží dlouhodobé spolupráce obou zemí při rozvoji kapacit Nigerijských vzdušných sil, které na severozápadě země vedou tvrdý boj s teroristy Boko Haram a Islámského státu. V dnešním světě není nadsázkou říci, že tam nigerijští letci bojují i za nás a za naši bezpečnost,“ připomněl význam dlouholetých vazeb českých dodavatelů a poskytovatelů služeb s Nigerijskými vzdušnými silami velvyslanec ČR v Nigérii Marek Skolil.

Poskytnutý materiál reagoval na poptávku ze strany zdravotní sekce Nigerijských vzdušných sil, které na bezpečnostně nestabilním severu země provozují zdravotnická zařízení přístupná i civilnímu obyvatelstvu. Dar je zároveň gestem oceňujícím obětavou práci vojenských lékařů v době pandemie. Severní regiony Nigerijské federativní republiky jsou v posledních letech nejen terčem útoků radikálních islamistů, ale se zhoršující se socioekonomickou situací se v rostoucí míře potýkají též s banditismem a únosy. Ne náhodou proto lidé raději vyhledávají nemocnice a zdravotnická zařízení provozovaná armádními složkami.

Na zásilku české pomoci Nigérii z podnikových zdrojů naváže v dalších měsících humanitární pomoc české vlády zemím, které se na kontinentě obtížně vyrovnávají s pandemií, protože jejich zdravotní infrastruktura nemá odpovídající kapacity. Česká vládní pomoc je součástí úsilí členských států EU o kolektivní a koordinovanou mobilizaci protikrizových prostředků pro africký kontinent v rámci společné iniciativy „Tým Evropa“ (Team Europe).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…