Ministerstvo zahraničí: Dohoda o spolupráci s ministerstvem zdravotnictví v oblasti ekonomické diplomacie

14.01.2020 8:39

Náměstek MZV Martin Tlapa a náměstek Ministerstva zdravotnictví Radek Policar podepsali bilaterální ujednání o spolupráci v oblasti ekonomické diplomacie, kterým se Ministerstvo zdravotnictví ČR zařadilo mezi rezorty, s nimiž Ministerstvo zahraničních věcí ČR spolupracuje v rámci tzv. společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR.

Ministerstvo zahraničí: Dohoda o spolupráci s ministerstvem zdravotnictví v oblasti ekonomické diplomacie
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Dohoda je základem pro společnou realizaci sektorových prezentací na podporu českých exportérů v zahraničí. Díky mezirezortní spolupráci realizují zastupitelské úřady ČR v zahraničí každoročně okolo 300 projektů ekonomické diplomacie s finanční podporou přesahující 50 milionů korun. Jejich cílem je propagovat česká komplexní řešení v jednotlivých sektorech.

Podpisem ujednání se podařilo formalizovat dosavadní úspěšnou spolupráci obou ministerstev, která v minulosti společnými silami zorganizovala několik úspěšných zdravotnických misí do zahraničí. V minulém roce se například čeští výrobci zdravotnické techniky v doprovodu náměstka Policara zdárně představili na Kypru a v Řecku. V dubnu 2019 vedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch misi českých zdravotnických firem do Jordánska. Zapojením Ministerstva zdravotnictví ČR do společného nástroje dojde k navýšení finanční podpory určené na realizaci podobných misí českých firem.

Pro řadu českých firem vyrábějících zdravotnické prostředky je charakteristická silná proexportní orientace. Díky vysoké kvalitě výrobků a služeb se českým firmám dlouhodobě daří celosvětově se prosazovat v oboru, v němž panuje vysoká konkurence a český export dodávek do zdravotnictví zažívá v posledních letech obrovský rozmach.

Náměstek Tlapa považuje zapojení Ministerstva zdravotnictví ČR do systému financování projektů ekonomické diplomacie za skvělou zprávu pro české firmy: „České firmy jsou v poslední době úspěšné i v získávání velkých kontraktů tzv. na klíč, kdy zajišťují kompletní výstavbu celých nemocnic a poliklinik v zahraničí včetně dodávek veškerého zdravotnického zařízení. Dodávky kompletních vývozních zdravotnických celků přitom představují jednoho z tahounů českého exportu s vyšší přidanou hodnotou.“

„Účast našeho rezortu na podpoře českých firem vysílá k partnerům pozitivní signály o špičkové kvalitě našich výrobců. Jsem tedy rád, že se nám po několika letech výborné spolupráce podařilo dosáhnout shody a přikročit k podpisu ujednání,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Policar.

Společnou iniciativu obou ministerstev vítá rovněž Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP). „Díky programu PROPED se podařilo zrealizovat řadu úspěšných misí a prezentací firem s cílem nalezení nových obchodních partnerství. Inovativní české produkty a služby poskytované v oblasti zdravotnictví mají ve světě velmi dobrý zvuk a společná podpora ze strany obou ministerstev je dalším krokem k jeho udržení,“ uvedla předsedkyně představenstva AVDZP Jana Vykoukalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…