Ministerstvo zahraničí: Prohlášení ASEM k pandemii COVID-19

08.09.2020 12:39

Uskupení ASEM (Asia-Europe Meeting), které sdružuje 30 evropských a 21 asijských zemí, vydalo dne 7. září 2020 prohlášení k aktuální situaci ohledně pandemie COVID-19.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení ASEM k pandemii COVID-19
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Partneři se shodli na základních principech (od lidských práv a základních svobod až po princip nediskriminace a transparentnosti), kterých je potřeba se v boji s pandemií držet a na jejichž základě by měli spolupracovat. Sociálně-ekonomickými aspekty dopadů pandemie se partneři budou zabývat při přípravě 13. summitu ASEM v Kambodži, který byl z listopadového termínu odložen na květen 2021.

Státy Asia-Europe Meeting (ASEM), zastoupené regionálními koordinátory ASEM a hostitelem 13. summitu ASEM v Kambodži, vydaly dne 7. září 2020 prohlášení ke COVID-19 (ZDE a tisková zpráva EU ZDE), které zdůrazňuje některé aktuální aspekty pokračující pandemie.

S odkazem na související rezoluce v OSN a Světové zdravotnické organizace prohlášení apeluje na adekvátnost opatření, varuje před diskriminací a zdůrazňuje dodržování lidských práv a základních svobod v boji proti COVID-19, nechybí ani příslib boje s dezinformacemi. Státy ASEM také vyjadřují odhodlanost ke spolupráci v oblasti zdravotnictví a inovací nejen za účelem boje s pandemií, ale také za účelem budování kapacit a prevence. Za klíčový moment je označena otevřenost a propojenost dodavatelských řetězců, stejně jako nediskriminační prostředí a transparentnost v mezinárodním obchodě a investicích. Zásadní role je přitom připisována malým a středním podnikům, které by měly být vzhledem ke své roli v ekonomickém vývoji více podporovány. Obnova, která bude řešit sociálně-ekonomické dopady, musí být přitom dle států ASEM v souladu s Pařížskou dohodou a Agendou 2030.

Sociálně-ekonomickými aspekty následků pandemie se bude zabývat také další oddělené prohlášení 13. summitu hlav států či vlád ASEM v Kambodži, který byl kvůli pandemii odložen na rok 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…