Ministerstvo zahraničí: Rada Evropy slaví 70. výročí svého vzniku

07.05.2019 8:17

Rada Evropy a jejích 47 členských zemí slaví 70. výročí vzniku této klíčové regionální organizace na podporu lidských práv, demokracie a vlády práva. Radu Evropy ustavilo 5. května 1949, čtyři roky po ničivé válce, deset evropských států.

Ministerstvo zahraničí: Rada Evropy slaví 70. výročí svého vzniku
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Sedmdesát let po svém založení je Rada Evropy celoevropským společenstvím významně přispívajícím k ochraně a posilování lidských práv – zřízení Evropského soudu pro lidská práva dohlížejícího na dodržování Evropské úmluvy o ochraně lidských práv patří mezi největší úspěchy organizace. „Rada Evropy vznikla jako organizace na podporu poválečného usmíření a evropské spolupráce na půdorysu univerzálních hodnot. Toto poslání je aktuální i dnes, sedmdesát let poté, a Česká republika vždy pracovala a bude i nadále pracovat na jeho naplňování,“ uvedl k výročí Rady Evropy ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Rada Evropy v současnosti řeší i některé výzvy, jež budou zástupci členských zemí za účasti českého ministra zahraničí diskutovat na zasedání v Helsinkách 16. – 17. května 2019. Československo se stalo členem Rady Evropy v roce 1991. Česká republika je součástí organizace od svého vzniku v roce 1993 a dvakrát předsedala nejvyššímu rozhodovacímu orgánu Rady Evropy, Výboru ministrů, naposledy v roce 2017.

U příležitosti 70. výročí vzniku Rady Evropy vyhlásilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí esejistickou soutěž na téma „Imagining the European of the future?“

Informace k soutěži můžete nalézt na odkazu esejistická soutěž (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…