Ministerstvo zahraničí: Rada GAC k rozpočtu EU, strategické agendě a posilování právního státu

19.07.2019 10:02

Ve čtvrtek 18. července 2019 proběhla v Bruselu Rada pro obecné záležitosti, která se soustředila zejména na víceletý finanční rámec na léta 2021-2027. Ministři hovořili také o implementaci strategické agendy pro období 2019-2024 a o posilování právního státu v rámci Unie. Českou delegaci vedl velvyslanec a stálý představitel ČR při EU Jakub Dürr.

Ministerstvo zahraničí: Rada GAC k rozpočtu EU, strategické agendě a posilování právního státu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Finské předsednictví v Radě EU informovalo o svých úmyslech pro vyjednávání příštího víceletého finančního rámce. Následná diskuse se soustředila na procedurální otázky a na harmonogram dalších kroků s cílem dosáhnout dohody do konce roku. ČR i nadále považuje za klíčové zajištění odpovídajících prostředků na kohezní politiku a na společnou zemědělskou politiku a stejně tak i prosazení efektivních podmínek pro jejich implementaci.

Předsednictví následně seznámilo členské země se svými prioritami, kterými bude posílení společných evropských hodnot a vlády práva, konkurenceschopnější a sociálně inkluzivnější EU, ochrana bezpeční občanů a EU jako globální lídr v boji proti změnám klimatu. Důležitými tématy zůstávají i nadále problematika migrace a víceletý finanční rámec.

Dalším bodem jednání byla výměna názorů k implementaci strategické agendy pro období 2019-2024, která byla odsouhlasena lídry na červnové Evropské radě. Implementací strategické agendy by se měla Rada zabývat ve všech relevantních formacích, vrátí se k ní i Evropská rada na svém říjnovém zasedání. „Česká republika obzvláště vítá důraz na bezpečnost, jednotný trh a průmyslovou politiku, včetně digitální politiky, i důraz na inovace a udržitelnost. Stejně tak považujeme za důležité prosazování evropských zájmů a hodnot v globálním měřítku“, řekl k tomuto tématu velvyslanec Jakub Dürr.

V závěrečné části jednání informovala Komise o svém Sdělení k dalšímu posílení právního státu v rámci Unie, které Komise vydala den před zasedáním Rady a v němž navázala na své první Sdělení k tomuto tématu z dubna tohoto roku. Komise ve svém Sdělení mimo jiné navrhla každoroční hodnotící cyklus v oblasti dodržování zásad právního státu. ČR plně podporuje dodržování zásad právního státu i ostatních hodnot, na kterých je EU založena, a je si vědoma nutnosti existence efektivního systému jejich ochrany.

EK pak informovala o aktuálním stavu v oblasti právního státu v Polsku, zejména ve světle nedávného rozhodnutí Soudního dvora EU ve věci snižování věkové hranice pro odchod soudců Nejvyššího soudu Polska do důchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne