Ministerstvo zahraničí: Zásah tsunami

24.12.2018 8:16

V sobotu 22. 12. v 9:30 hodin večer místního času zasáhla vlna tsunami pobřeží Jižní Sumatry a Západní Jávy a vyžádala si minimálně 168 mrtvých, 745 zraněných a značné materiální škody v postižených oblastech.

Ministerstvo zahraničí: Zásah tsunami
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Dle místních úřadů může počet obětí dále narůst. Podle indonéské Národní agentury pro přírodní katastrofy (BNPB) bylo tsunami způsobeno obnovenou aktivitou sopky Anak Krakatau, souvisejícím podmořským sesuvem a neobvykle vysokým přílivem v důsledku měsíčního úplňku. Sopka Anak Krakatau se nachází na malém ostrůvku v Sundském průlivu mezi ostrovy Sumatra a Jáva, který se vynořil z oceánu půl století po ničivém výbuchu sopky Krakatau v r. 1883. Vulkanická aktivita sopky se obnovila v září t.r.

Podle dosavadních informací místních úřadů a konzulární skupiny ZÚ EU v Jakartě nejsou mezi oběťmi tsunami zatím hlášení žádní cizí státní příslušníci, tedy ani občané ČR.

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD.

Českým turistům, kteří pobývají v oblasti, MZV ČR doporučuje sledovat místní sdělovací prostředky a řídit se pokyny místních úřadů. V případě nouze je možné se obrátit na nouzovou linku ZÚ Jakarta +62 811 1941 251.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…