Ministerstvo zahraničních věcí: Reakce na nepravdivá tvrzení ohledně nehody lodě Sokrates

24.07.2018 14:10

Ministerstvo zahraničních věcí ČR se důrazně ohrazuje proti zavádějícím informacím, která zveřejnila některá česká media ve věci blokované české plachetnice Sokrates u ostrova Elba. MZV v této souvislosti uvádí informace k tomuto případu na pravou míru.

Ministerstvo zahraničních věcí: Reakce na nepravdivá tvrzení ohledně nehody lodě Sokrates
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Plavidlo plující pod českou vlajkou s 9 turisty z ČR na palubě uvízlo 16.7.2018 u ostrova Elba, když najelo na mělčinu. O této nehodě bylo Velvyslanectví ČR v Římě informováno velitelstvím přístavu Portoferraio dne 19.7.2018, kapitán lodi se na velvyslanectví obrátil až následně. Nikdo další z českých cestujících o pomoc a asistenci velvyslanectví doposud nepožádal.

Od prvního kontaktu 19.7. se české velvyslanectví v Itálii v případu angažuje a je nápomocno jak velitelství přístavu, tak posádce lodi. Italská strana nabídla posádce evakuaci cestujících včetně ubytování a také možnosti vyproštění lodi, která ohrožuje nejenom bezpečnost pasažérů, ale může způsobit další škody v případě jejího potopení nebo poškození.

Musíme bohužel konstatovat, že český kapitán lodi opakovaně neuposlechl výzvy úřadů k řešení situace, oddaloval organizaci vyproštění lodě, a to i přes nepříznivou předpověď počasí na uplynulý víkend, kdy mohlo skutečně dojít k ohrožení jak majetku, tak života a zdraví cestujících. Kapitán lodi ani cestující nedbali pokynů italské pobřežní stráže k opuštění lodi z bezpečnostních důvodů, několikrát odmítli evakuaci a opakovaně se vraceli na loď i přes varování italských úřadů. Ke změně názoru je přimělo až skutečně špatné víkendové počasí včetně vysokých vln, kdy se italským záchranářům alespoň cestující podařilo dopravit na pevninu. K této dramatické situaci nemuselo vůbec dojít, pokud by kapitán uposlechl pokynů pobřežní stráže v době, kdy bylo moře ještě klidné.

MZV připomíná, že při pobytu v zahraničí včetně dovolené je třeba respektovat pravidla a pokyny místních úřadů. Jen tak lze předejít situacím, jaká nastala u břehů italského ostrova Elba. Od kapitána české výletní lodi očekáváme vetší spolupráci s italskými námořními autoritami. Hazardovat tímto způsobem s lidskými životy českých cestujících i italských záchranářů je krajně nezodpovědné a může mít i trestně-právní následky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…