Ministerstvo zdravotnictví: Dobrovolnictví prospívá zdraví. Projekt ministerstva sklízí úspěchy

30.01.2023 15:02 | Tisková zpráva

Dobrovolnictví je dlouhodobě nedílnou součástí zdravotnictví a přináší užitek jak pacientům a zdravotníkům, tak i samotným dobrovolníkům. Ministerstvo zdravotnictví věří, že se bude dobrovolnictví ve zdravotnictví dále rozvíjet a rozšiřovat do dalších zdravotnických zařízení. Proto jeho rozvoj maximálně podporuje. Pilotní projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Ministerstvo zdravotnictví: Dobrovolnictví prospívá zdraví. Projekt ministerstva sklízí úspěchy
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Události posledních let potvrdily, že dobrovolníci přispěli významným dílem ke zvládání pandemie covid-19. To však neznamená, že dobrovolnické aktivity jsou omezeny pouze na mimořádné situace. Pandemie nepochybně přispěla ke zvýšení zájmu o dobrovolnictví.
Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 51 % potenciálních dobrovolníků by mělo zájem vyzkoušet si práci dobrovolníka ve zdravotních službách. Ministerstvo zdravotnictví si je tohoto trendu vědomo a již delší dobu je dobrovolnictví jednou z jeho priorit. Hmatatelným důkazem je realizace projektu Efektivizace systému nemocniční péče v ČR prostřednictvím dobrovolnické činnosti, který je spolufinancovaný Evropskou unií z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

“Přestože realizaci projektu ovlivnila pandemie covid-19, přináší projekt první důležité, skutečné, a hlavně udržitelné výsledky, které pomáhají zlepšit kvalitu dobrovolnických programů ve zdravotnictví. A co je ještě důležitější, zlepšuje kvalitu života pacientů a samozřejmě zdravotníků,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jednou z hlavních aktivit projektu je podpora osvěty v oblasti dobrovolnictví ve zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví realizovalo kampaň s názvem „Dobrovolnictví prospívá zdraví“. Za poslední půl rok se s ní mohli lidé setkat v prostředcích městské hromadné dopravy, v čekárnách lékařů, v nemocnicích, na pobočkách zdravotních pojišťoven a ve školách. Ministerstvo zdravotnictví také zřídilo webové stránky ZDE, které poskytují přehledné informace pro zájemce o dobrovolnictví ve zdravotnictví, ale také pro poskytovatele zdravotních služeb.

“Velmi si vážím poskytovatelů zdravotních služeb, kteří ve svých zdravotnických zařízeních program realizovali a všech dobrovolníků, kteří se projektu zúčastnili,” zdůraznil ministr Válek. 

Ministerstvo zdravotnictví realizuje při příležitosti ukončení projektu závěrečnou konferenci dne 1. 2. 2022 v Konferenčním centrum City v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…