Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo semafor, Kanárské ostrovy budou v červené kategorii

25.06.2021 17:56

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V zelené kategorii bude od pondělí 28. června nově Estonsko, Francie, Chorvatsko, Litva a Lucembursko. Nizozemsko a Španělsko budou nyní oranžové. V červené kategorii budou nově Kanárské ostrovy.

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo semafor, Kanárské ostrovy budou v červené kategorii
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Přicestovat do České republiky bez omezení je možné z kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie). Do této kategorie spadá Albánie, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Chorvatsko, Německo, Srbsko, Vatikánský městský stát a také Baleárské ostrovy a Madeira. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Před návratem z těchto zemí je nutné vyplnit Příjezdový formulář a v případě, že k návratu cestující použijí hromadnou dopravu (zejména letadlo, vlak, autobus), je nutné také absolvovat antigenní nebo PCR test, a to ještě před návratem do ČR. V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test nejpozději pátý den po příjezdu do ČR. Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Belgie, Dánsko, Irsko, Kypr, Lotyšsko, Monako, Nizozemsko, Portugalsko (včetně Azorských ostrovů), Řecko, Slovinsko, Švédsko, Španělsko a Švýcarsko.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadají Kanárské ostrovy. Osoby vracející se z těchto zemí musí před návratem vyplnit Příjezdový formulář. Zároveň mají povinnost podstoupit antigenní nebo PCR test ještě před návratem do ČR, pokud se vrací hromadnou dopravou. Po vstupu na území ČR se pak musí do 5 dnů podrobit PCR testu. Do doby výsledku PCR testu zůstává daná osoba v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit PCR test do 5 dnů po příjezdu do ČR a opět se do doby výsledku podrobit samoizolaci.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Ostatní země spadají do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie). Osoby vracející se z těchto zemí musí ještě před návratem do ČR vyplnit Příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…