Ministerstvo zdravotnictví vydává mimořádné opatření u elektronických receptů pro předepisování léčebného konopí

21.12.2015 8:35

Na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze není SÚKL oprávněn provozovat služby, které umožňují předepisovat a vydávat prostřednictvím elektronických receptů tzv. léčebné konopí. Vzhledem k tomu, že této skupině pacientů by tak bylo znemožněno na předpis získat léčebné konopí, přistoupilo MZ k mimořádnému opatření, které vydává na základě ustanovení § 11 písm. h zákona o léčivech.

Ministerstvo zdravotnictví vydává mimořádné opatření u elektronických receptů pro předepisování léčebného konopí
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Tímto opatřením po dobu nemožnosti předepisování a vydávání léčebného konopí prostřednictvím elektronického receptu bude umožněno léčebné konopí pacientům předepisovat a vydávat na základě receptů s modrým pruhem, jak je tomu dosud v případě návykových látek.

Toto opatření je účinné okamžikem jeho vydání a je vyvěšeno na úřední desce Ministerstva zdravotnictví ČR na jeho webových stránkách.

Z pohledu pacientů se nic dramatického nezmění, své léčebné konopí budou moci i nadále řádně získávat. Vydávaným opatřením Ministerstvo zdravotnictví zajišťuje, aby i nadále léčebné konopí mohlo být pacientům předepisováno, mění se dočasně pouze forma předpisování, kterou po dobu nefunkčnosti nebude elektronický recept, nýbrž recept s modrým pruhem.

Předepisující lékaři tedy vůči pacientovi, kterému by mělo být předepsáno léčebné konopí, budou postupovat stejným způsobem, pouze se mění forma předepisování z elektrické na listinnou.

Podobně pak u lékáren, jako výdejců léčebného konopí, nedojde k žádné změně, samozřejmě až na otázku formy uplatnitelného receptu. Pokud pacienti předloží listinný recept s modrým pruhem na vydání léčebného konopí, tak jej získají.

Důležitým sdělením avšak je, že kromě formy předpisu na léčebné konopí se nic dalšího nemění.

Umožňujeme předepisovat a vydávat léčebné konopí i nadále. Pouze se snažíme překlenout období, kdy by nebylo možné léčebné konopí z objektivních důvodů předepisovat a vydávat, a to v zájmu pacientů, kteří jej potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…