Ministerstvo zemědělství radí firmám, jak zrychlit postup pro získávání pracovníků z Ukrajiny

22.04.2019 15:36

Ministerstvo zemědělství vytipovalo s dalšími resorty možnosti, které mohou zaměstnavatelé využít pro zkrácení lhůt při získávání víz pracovníků z Ukrajiny, kteří najdou uplatnění například při zvládání kůrovcové kalamity.

Ministerstvo zemědělství radí firmám, jak zrychlit postup pro získávání pracovníků z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Společně s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zahraniční doporučuje zkrácený postup, kdy pracovník může mít vyřízené vízum už během týdne.

Pro získání sezónních zaměstnanců do oborů, kde je lidí nedostatek, například pro likvidaci následků kůrovcové kalamity, mohou zaměstnavatelé nabídnout práci i zájemcům z Ukrajiny. Konkrétně jde o práce v zemědělství, lesnictví a potravinářství. Z iniciativy Ministerstva zemědělství vytipovali zástupci zainteresovaných resortů nejlepší možnosti pro urychlené získání víz. Jako nejvýhodnější variantu a efektivní kombinaci dosavadních postupů doporučují pro zájemce z Ukrajiny souběžné podání dvou žádostí. Krátkodobé Schengenské vízum do 90 dnů za výdělečným účelem je vyřízeno do jednoho týdne a zaměstnanec pak může ihned vycestovat až na dobu tří měsíců. Souběžně si přitom podá žádost o vyřízení dlouhodobého pobytu, která bude vyřízena v mezičase a zajistí mu tak možnost pobytu na dalšího půl roku a v případě zaměstnanecké karty až jednoho roku 

Vytipované možnosti vycházejí z dnes platné legislativy, která se ale změní, protože zákon o pobytu cizinců bude novelizován. Důvodem je právě zjednodušení a urychlení zaměstnávání pracovníků z ciziny.

Přehled možností pro získání víz je k dispozici na webu Ministerstva zemědělství ZDE.

Informace o postupu pro získání víz jsou zveřejněny ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…