Ministr Herman udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis manželům Symonovým

09.04.2017 9:35

Cenu uměleckému páru předal 6. dubna 2017 při zahájení jejich společné výstavy ve Strahovském klášteře v Praze náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

Ministr Herman udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis manželům Symonovým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Miroslava Symonová vystudovala restaurování knižní vazby, jemuž se pak soustavně věnovala jak v někdejší Státní knihovně Klementinum, tak ve vlastním restaurátorském ateliéru ve Vídni, kam po srpnu 1968 s manželem emigrovala. Zde svůj umělecký záběr rozšířila na grafiku a malbu. Svá díl prezentovala na evropských i světových výstavách, mj. v Norimberku, Vídni, Curychu, ale také San Franciscu. Její práce jsou zastoupeny ve sbírkách řady českých i rakouských galerií.

Josef Symon proslul jako sochař a návrhář. Patří k nejvýznamnějším umělcům, kteří v posledních desetiletích XX. století utvářeli proslulý český šperk a jak designem, tak technikou zpracování je posunuli do nového milénia. Vytvořil rovněž řadu soch, plastik a děl religiózního charakteru. Vystavoval v mnoha galeriích v Česku i Rakousku, je držitelem řady prestižních uměleckých cen včetně zlaté medaile a bavorské státní ceny či diplomu ze světové výstavy Expo Montreal.

Oba manželé se podíleli na organizaci několika mezinárodních konferencí a sympozií, mj. Crafts Tommorow ve Vídni v roce 1980. Po nuceném odchodu z vlasti soustavně podporovali další české umělce, pro které se Vídeň stala útočištěm v jejich emigraci; současně udržovali styky také s těmi, kdo do zahraničí odejít nemohli, a zprostředkovali jim kontakt s evropským uměleckým světem. Mnoho jejich prací se zabývá tématem svobody.

Info o ocenění:

Od roku 2000 ministři kultury oceňují rezortní medailí ARTIS BOHEMIAE AMICIS významné osoby, které cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.

Medaile Artis Bohemiae Amicis je určena k ocenění dlouhodobé a významné činnosti fyzické osoby, jež cílevědomě přispěla nebo přispívá k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí, ať již svou vlastní systematickou uměleckou činností nebo mimořádným uměleckým výkonem, sponzorstvím, zprostředkovatelstvím a propagací kulturního dědictví včetně lidového umění, soudobé umělecké a literární tvorby a umělecké interpretace, uměnovědy a kritiky nebo soudobého českého kulturního dění a jeho dějin obecně. Pokud jde o ocenění právnické osoby, Medaile se uděluje za zásluhy o systematickou prezentaci a poznání materiálního i nemateriálního kulturního dědictví v tuzemsku i v zahraničí nebo o systematickou prezentaci a poznání soudobých děl hudebních, literárních včetně literatury faktu a poezie, dramatických a scénografických, filmových, fotografických, dále děl volného a užitého umění včetně designu, uměleckého i lidového řemesla a děl uměnovědných, jakož i za systematickou prezentaci soudobého českého umění interpretačního. Autorem výtvarného návrhu medaile, v podobě, již má od roku 2010, je MgA. Adam Kovalčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…