Ministr Herman udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis manželům Symonovým

09.04.2017 9:35

Cenu uměleckému páru předal 6. dubna 2017 při zahájení jejich společné výstavy ve Strahovském klášteře v Praze náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

Ministr Herman udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis manželům Symonovým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Miroslava Symonová vystudovala restaurování knižní vazby, jemuž se pak soustavně věnovala jak v někdejší Státní knihovně Klementinum, tak ve vlastním restaurátorském ateliéru ve Vídni, kam po srpnu 1968 s manželem emigrovala. Zde svůj umělecký záběr rozšířila na grafiku a malbu. Svá díl prezentovala na evropských i světových výstavách, mj. v Norimberku, Vídni, Curychu, ale také San Franciscu. Její práce jsou zastoupeny ve sbírkách řady českých i rakouských galerií.

Josef Symon proslul jako sochař a návrhář. Patří k nejvýznamnějším umělcům, kteří v posledních desetiletích XX. století utvářeli proslulý český šperk a jak designem, tak technikou zpracování je posunuli do nového milénia. Vytvořil rovněž řadu soch, plastik a děl religiózního charakteru. Vystavoval v mnoha galeriích v Česku i Rakousku, je držitelem řady prestižních uměleckých cen včetně zlaté medaile a bavorské státní ceny či diplomu ze světové výstavy Expo Montreal.

Oba manželé se podíleli na organizaci několika mezinárodních konferencí a sympozií, mj. Crafts Tommorow ve Vídni v roce 1980. Po nuceném odchodu z vlasti soustavně podporovali další české umělce, pro které se Vídeň stala útočištěm v jejich emigraci; současně udržovali styky také s těmi, kdo do zahraničí odejít nemohli, a zprostředkovali jim kontakt s evropským uměleckým světem. Mnoho jejich prací se zabývá tématem svobody.

Info o ocenění:

Od roku 2000 ministři kultury oceňují rezortní medailí ARTIS BOHEMIAE AMICIS významné osoby, které cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.

Medaile Artis Bohemiae Amicis je určena k ocenění dlouhodobé a významné činnosti fyzické osoby, jež cílevědomě přispěla nebo přispívá k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí, ať již svou vlastní systematickou uměleckou činností nebo mimořádným uměleckým výkonem, sponzorstvím, zprostředkovatelstvím a propagací kulturního dědictví včetně lidového umění, soudobé umělecké a literární tvorby a umělecké interpretace, uměnovědy a kritiky nebo soudobého českého kulturního dění a jeho dějin obecně. Pokud jde o ocenění právnické osoby, Medaile se uděluje za zásluhy o systematickou prezentaci a poznání materiálního i nemateriálního kulturního dědictví v tuzemsku i v zahraničí nebo o systematickou prezentaci a poznání soudobých děl hudebních, literárních včetně literatury faktu a poezie, dramatických a scénografických, filmových, fotografických, dále děl volného a užitého umění včetně designu, uměleckého i lidového řemesla a děl uměnovědných, jakož i za systematickou prezentaci soudobého českého umění interpretačního. Autorem výtvarného návrhu medaile, v podobě, již má od roku 2010, je MgA. Adam Kovalčík.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…