Ministr Jan Mládek míří s podnikateli na pracovní návštěvu Mexika

19.06.2015 10:29

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v průběhu své návštěvy Mexika – hlavního města Mexico City a federálního státu Guanajuato – kam odcestuje v neděli, uskuteční řadu jednání s představiteli státního i soukromého sektoru s cílem prohloubit vzájemnou obchodní, investiční i technologickou spolupráci a podpoří rozpracované a nové projekty českých firem. Na návštěvě Mexika ministra doprovodí delegace podnikatelů ze sektorů energetiky, letectví, IT technologií a zástupci technologických firem a institucí z oblasti přesného strojírenství, robotiky či kybernetiky.

Ministr Jan Mládek míří s podnikateli na pracovní návštěvu Mexika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„Mexiko je naším největším partnerem v latinskoamerickém regionu s obchodní výměnou přesahující miliardu dolarů ročně. Jedná se navíc o velmi otevřenou ekonomikou,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „V posledních letech se daří nejen našemu automobilovému průmyslu, který je nyní nosný pro naši spolupráci, ale dále třeba leteckému průmyslu či elektronice nebo energetice,“ dodal.

V pondělí bude ministr Jan Mládek jednat se svým protějškem, ministrem hospodářství Ildefonsem Guajardem, o možnostech dalšího posílení spolupráce mezi oběma zeměmi a to i v kontextu zamýšlené modernizace dohody o volném obchodu mezi EU a Mexikem.  Dále se uskuteční setkání na ministerstvu energetiky, s generálním ředitelem Národní banky zahraničního obchodu, generálním ředitelem agentury na podporu obchodu a investic ProMéxico či významnými firmami ze státního (např. agentura pro boj s povodněmi CONAGUA) i soukromého sektoru. Poté se ministr Mládek přesune do federálního státu Guanajuato, kde proběhnou další setkání na úrovni vlády státu a podnikatelských subjektů. Ministr si rovněž prohlédne investici náchodské společnosti Rubena ve městě Silao. V obou destinacích jsou naplánována obchodní fóra pro české a mexické podnikatele.

„V současnosti jsou rovněž v Mexiku implementovány významné hospodářské reformy, mezi jinými reforma energetického sektoru, která by měla do jisté míry uvolnit přístup do tohoto dlouhodobě uzavřeného odvětví. Zde vidíme velkou příležitost pro naše firmy,“ domnívá se ministr Mládek.

Podle Mezinárodního měnového fondu je Mexiko 14. ekonomikou světa. Na tuto zemi je rovněž dobré pohlížet nejen jako na člena NAFTA, ale rovněž nadějné latinskoamerické integrační iniciativy Tichomořská aliance, kam patří i Chile i Kolumbie. ČR nyní podniká kroky k získání statusu pozorovatele při této organizaci, což bude také jedním z témat jednání ministra Mládka. Pozorovatelský status povede k zintenzivnění spolupráce ČR s členskými zeměmi uskupení, které mezi sebou mají liberalizováno 92 % vnitřního obchodu a nabízejí trh s více než 216 miliony obyvatel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …