Ministr Mládek nutí ERÚ k nezákonnému postupu

03.11.2016 11:24

Energetický regulační úřad (ERÚ) řeší veškerou problematiku týkající se podporovaných zdrojů energie (POZE) legálně, výlučně na základě platné české i evropské legislativy.

Ministr Mládek nutí ERÚ k nezákonnému postupu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Vyzývám ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby postupoval v souladu se zákony České republiky a nepodporoval svými prohlášeními nezákonnosti a navíc nepožadoval nezákonný postup po státních institucích. Ať naplní veřejný příslib a dodá notifikace, nebo upraví legislativu týkající se podpory a jejího financování,“ shrnula problematiku předsedkyně ERÚ, Alena Vitásková.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dlouhodobě neplní veřejný příslib, kterým se již více než před rokem zavázal k tomu, že jeho resort – Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) – zajistí zatím neudělené notifikace Evropské komise pro podporu POZE.

„Výplata podpor nenotifikovaným podporovaným zdrojům energie je v rozporu se zákonem. Na tuto skutečnost Energetický regulační úřad upozorňuje dlouhodobě,“ zopakovala Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ. Na nelegální výplatu podpor bylo již podáno i trestní oznámení.

„Na ERÚ vítáme, že si pan ministr Mládek konečně uvědomil, že je zodpovědný za získání notifikací, a sám se pasoval do role ‚kapitána‘. Bohužel, pokud kapitán tým neumí vést, měl by ze své pozice odstoupit,“ dodala předsedkyně ERÚ, Alena Vitásková.

ERÚ žádal ministra MPO o legislativní úpravu, která by upravila legislativní nesrovnalost týkající se výběru poplatků na podporu POZE. ERÚ doposud neobdržel žádnou reakci MPO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká republika 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

22:24 Česká republika 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

Ombudsman pomáhá občanům EU, ať už jsou znevýhodnění v práci, když žádají o rodičovský příspěvek neb…