Ministr Zaorálek si prohlédl národní pavilon na EXPO 2015

01.04.2015 11:25

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek jako první člen vlády ČR navštívil 31. března 2015 český pavilon na výstavišti EXPO 2015 v Miláně těsně před zahájením jeho zkušebního provozu 1. dubna 2015.

Ministr Zaorálek si prohlédl národní pavilon na EXPO 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Národní pavilon ČR je prvním dokončeným pavilonem v areálu EXPO 2015. Ministr Zaorálek se seznámil se stavem příprav české expozice na zahájení výstavy a osobně vyzkoušel některé z interaktivních exponátů pavilonu.

Expozicí provedl ministra Zaorálka generální komisař pro přípravu ČR na světové výstavě Jiří F. Potužník. „Jsem hrdý, že pavilon České republiky je prvním pavilonem připraveným k otevření. Zároveň mě těší, že se EXPO koná tentokrát v Evropě, která tak může prezentovat své možnosti a dovednosti,“ prohlásil ministr Zaorálek.

V rámci návštěvy se ministr také sešel s realizátory národního pavilonu a s generálním komisařem EXPO 2015 Giuseppem Salou. „Česká vláda vidí v účasti na EXPO velký význam. Ukazuje se, že tento model, kdy do účasti na výstavě vkládá finanční prostředky nejen stát, ale částečně i soukromé firmy, funguje velmi dobře,“ uvedl během prohlídky ministr Zaorálek.

Hlavním tématem Všeobecné světové výstavy v Miláně je „Feeding the Planet, Energy for Life“. Expozice České republiky bude rozdělena do tématických celků „Laboratoř života“, „Země příběhů a fantazie“ a „Laboratoř života“. ČR se představí jako země s bohatou tradicí v oblasti zemědělské i potravinářské výroby a současně jako země, která ve specifických oborech patří mezi světovou špičku. Expozice zprostředkuje návštěvníkům zkušenosti a inovace v péči o vodní zdroje a výsledky biochemických a nanotechnologických výzkumů, aplikované při péči o životní prostředí, o lidské zdraví a při výrobě zdravotně nezávadných potravin.

Na okraj návštěvy pak ministr Zaorálek navštívil také Monzu, kde se setkal se zástupci tamní regionální hospodářské komory. „Samotné budování českého pavilonu vedlo k navázání celé řady kontaktů v Lombardii, což je důležité pro další rozvoj česko-italských ekonomických vztahů,“ poznamenal při této příležitosti šéf české diplomacie.

Všeobecná světová výstava EXPO se bude oficiálně zahájena 1. května 2015 a potrvá až do 31. října 2015. Přípravu účasti České republiky na EXPO 2015 zajišťuje Kancelář generálního komisaře, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…