Ministr Zaorálek uvítal ukrajinské děti na ozdravném pobytu

03.02.2015 18:56

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek 2.února 2015 v Solenicích u Příbrami uvítal první turnus tří desítek dětí z Ukrajiny, které pozval do ČR při nedávné návštěvě Ukrajiny.

Ministr Zaorálek uvítal ukrajinské děti na ozdravném pobytu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Jedná se o první z celkem tří ozdravných pobytů pro děti z Ukrajiny, které proběhnou na pozvání ministra zahraničních věcí. Dvoutýdenní pobyt dětí v ČR je zajištěn ve vzájemné součinnosti ministerstev zahraničních věcí a vnitra a hrazen z mimořádných prostředků pro Ukrajinu schválených usnesením vlády. Celkem do ČR zavítá na 90 dětí s téměř 20 pedagogy, které jsou ubytovány v zařízení služeb Ministerstva vnitra, hotelu Solenice u Příbrami.

V prvním i druhém běhu ozdravných pobytů jsou zastoupeny děti s krajanskou vazbou na Českou republiku. Na přípravě třetího turnusu se podílel také Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který pomáhá při řešení situace sirotků a dětí vnitřně přesídlených obyvatel Ukrajiny. Pro děti, jež jsou převážně ve věku 10 – 15 let, bude připraven výukový i volnočasový program, který organizuje Farní charita Příbram ve spolupráci s Gymnáziem Příbram. Na dopolední vyučování, které zahrne i české reálie, navážou sportovní a kulturní aktivity, včetně několika výletů na významné architektonické i technické památky na Příbramsku i v Praze.

Ozdravné pobyty jsou jednou z mnoha humanitárních aktivit, kterými se Česká republika snaží zmírňovat negativní dopady probíhajícího konfliktu na civilní obyvatelstvo. Bezprostředně po vypuknutí násilných nepokojů na Majdanu a anexi Krymu začala ČR poskytovat zdravotní a psychosociální pomoc lidem přímo zraněným či traumatizovaným v bojích. Na tuto pomoc v místě navázal převoz a léčení 39 pacientů v pražských nemocnicích v rámci programu MEDEVAC, který ve vzájemné součinnosti realizovaly ministerstva vnitra a zdravotnictví. MZV rovněž přispělo na potřebné lékařské vybavení a materiál pro nemocnice na východě země. Na uvedené aktivity bylo celkem vynaloženo 35 mil. Kč.

V rámci usnesení vlády č. 167 z 12. března 2014 bylo na obnovu Ukrajiny v letech 2014-16 vyčleněno 50 mil. Kč. MZV zajistilo celkem tři dodávky materiální zdravotnické pomoci z ČR pro Ukrajinský červený kříž připravené Českým červeným křížem, dále nákup potřeb pro vnitřně vysídlené obyvatelstvo v péči UNHCR, projekty na podporu občanské společnosti a mimořádná stipendia.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z těchto prostředků poskytlo ukrajinským uchazečům 71 stipendií pro studium na veřejných vysokých školách v ČR; nad rámec těchto prostředků dále uchazečům z Ukrajiny poskytlo 74 stipendia pro studium na českých veřejných VŠ.

Z prostředků v gesci ČRA byl podpořen trilaterální projekt českého, německého a ukrajinského Červeného kříže, který zajistil terénní zdravotní péči v postižených oblastech východní Ukrajiny prostřednictvím mobilních zdravotnických zařízení (2 mil. Kč) a metrologický projekt (1 mil. Kč). Na rok 2015 ČRA připravuje realizaci záměru na zateplení a celkovou rekonstrukci veřejných budov, v nichž jsou ubytováni vnitřně přesídlení lidé, a budování kapacit ukrajinské veřejné správy.

V roce 2015 bude MZV pokračovat v realizaci projektů a aktivit zaměřených na podporu občanské společnosti a reformy školství. V návaznosti na předchozí tři dodávky materiální pomoci z ČR bude v únoru vypraven další konvoj s materiální pomocí pro Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…