Ministr obrany Martin Stropnický navštívil české vojáky v Maďarsku a Slovinsku

13.12.2015 7:34

České vojáky, kteří pomáhají Maďarsku a Slovinsku zvládat migrační krizi, navštívil včera ministr obrany Martin Stropnický. V obou zemích se kromě zástupců českých jednotek setkal i s maďarským kolegou Istvánem Simicskó a slovinskou ministryní obrany Andrejou Katič.

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil české vojáky v Maďarsku a Slovinsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Česká vojenská jednotka působí v Maďarsku od poloviny října. Původně bylo na základně Hódmezövásárhely 21 Čechů, aktuálně je na místě 18 českých vojáků. Všichni se vrátí zpět domů příští týden, tedy v dostatečném předstihu před vánočními svátky, což samozřejmě vojáci kvitují.

Do Slovinska česká armáda vyslala 27 ženistů a zdravotníků. K dispozici mají polní převazovnu, sanitku a nákladní automobily. Ve Slovinsku působí také dvě desítky českých policistů na základě rozhodnutí vlády.

Ministr obrany Martin Stropnický dorazil do Maďarska v době, kdy byl dobudován hraniční plot, který migrační vlnu zastavil a nasměroval do jiných zemí. Ukázka stavby hraničního plotu byla jedním z bodů programu, který ministr absolvoval. Výcvikový prostor byl z větší části přichystán za pomocí našich ženistů s využitím nejmodernější techniky.

Přeprava materiálu na hranice i jídlo z české polní kuchyně

Během svého působení skupina českých vojáků přepravila více než 1500 tun materiálu a najela 38 500 kilometrů. Ženisté z Bechyně a Olomouce od poloviny října působí zhruba 40 kilometrů od srbských hranic.

Vařit v českých polních kuchyních učil maďarské kolegy první dny český voják. Od té doby v nich uvařili asi 7 500 jídel. Kuchyně byly nejprve převezeny blíže k hranicím, nyní jsou umístěny přímo na základně Hódmezövásárhely. Maďarští vojáci si polní kuchyně pochvalovali, znamenaly pro ně výraznou pomoc a vítanou podporu.

„Jsem hrozně rád, že naši vojáci mohou podpořit Maďarsko. Je to pro ně neocenitelná zkušenost a zároveň pomoc našim partnerům. Musíme se společně pokusit řešit vážný problém v podobě migrační krize a já mohu odpovědně říci, že našim partnerům plně rozumím. Maďarům a i dalším našim spojencům jsme připraveni kdykoliv pomoci. I díky naší pomoci se podařilo zabezpečit hranice Maďarska, naše pomoc je vítána a my uděláme vše pro to dostát svým závazkům v této nelehké situaci,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Stropnický pozval maďarského kolegu do Prahy na Visegrádskou čtyřku

Tématem dalších jednání s maďarským ministrem byla situace v Makedonii, která bude na pořadu příštího setkání ministrů skupiny zemí V4. Maďarský protějšek ministra Stropnického István Simicskó přijal pozvání do České republiky a v příštím týdnu se zúčastní rokování v Praze, kde budou probírány další aspekty možné pomoci i dalším zemím, kterých se výrazně dotýká migrační krize.

Na závěr návštěvy předal ministr Stropnický společně se zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíkem Františkem Malenínským drobné dárky vojákům, kteří usilovně pracují na ochraně vnitřních hranic Schengenu. K darům a poděkováním se přidala i slovinská ministryně Andreja Katič, která též vyzdvihla přínos našich vojáků při zvládání přílivu uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…