Mise svazu průmyslu do Ázerbájdžánu splnila očekávání

17.09.2015 14:52

Podnikatelská mise šesti desítek firem do Ázerbájdžánu, kterou organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR jako doprovod prezidenta republiky Miloše Zemana a která se dnes vrací do Prahy, byla velmi úspěšná. Česká republika na sebe upozornila jak nejvyšší politické kruhy, tak vyslala signál výrazného zájmu o ekonomickou spolupráci.

Mise svazu průmyslu do Ázerbájdžánu splnila očekávání
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Mise spojená s návštěvou pana prezidenta splnila plně naše očekávání. Zejména šlo o výstavbu dopravní infrastruktury, o dodávky dopravní techniky, strojů a zařízení. Jsou tu však další oblasti spolupráce jako je likvidace odpadů, bytová výstavba či dodávky letadel a zbrojních komponentů,“ uvedl prezident Svazu Jaroslav Hanák, který vede podnikatelskou misi.

České firmy by se v Ázerbájdžánu v příštích letech mohly zapojit do výstavby nového města na umělém ostrově a také železnic, hovořilo se o dodávkách lokomotiv a například o prodeji vzduchotechniky a klimatizačních systémů.

Například společnost PSJ se bude podílet na výstavbě nového města na umělém ostrově poblíž Baku. Společnost by měla postavit několik bytových domů za 400 milionů eur. Moravia Steel jako generální dodavatel má rekonstruovat železnici mezi Baku, Gruzií a Tureckem. Projekt má hodnotu zhruba 500 milionů eur. Společnost Aero Vodochody zajišťuje generální opravy letounů L-39, kterých má Ázerbájdžán nyní 24, bude se však snažit dodat do výroby připravované stroje L-39 nové generace. Zástupci českých firem jednali také o spolupráci při investování ázerbájdžánských firem v ČR do lázní a hotelů.

Vrcholem programu podnikatelské mise bylo středeční Česko - ázerbájdžánské obchodní fórum ve Four Seasons Hotel v Baku, jehož se zúčastnili prezidenti Miloš Zeman a Ilham Aliyev. Vystoupil na něm i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Ve svém projevu poukázal na zájem českých firem o spolupráci. „Zmínil bych energetiku, strojírenství a elektrotechniku, automobilový průmysl, stroje a dopravní prostředky, technologie těžby a upracování ropy, letectví, výstavbu infrastruktury, vodohospodářství, stavebnictví, ochranu životního prostředí, lázeňství, zdravotnictví, IT technologie, ale jsou tu i další perspektivní obory. Naše firmy jsou v nich úspěšné a konkurenceschopné, a mají dostatek zkušeností, odbornosti a know-how,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Poukázal i na rozvíjející se vazby obou zemí. „Nejsme zde s podnikatelskou delegací poprvé, náš Svaz organizoval misi v roce 2011, kdy také doprovázel českého prezidenta a v letošním roce českého ministra průmyslu a obchodu. Společně s českými firmami jsme se zúčastnili v červnu roku 2015 veletrhu Caspian Oli and Gas“ uvedl Jaroslav Hanák. Poukázal na to, že pro byznys je přínosem to, že v roce 2009 byla v Baku otevřena česká ambasáda a že funguje kancelář vládní agentury CzechTrade i to, že Prahu a Baku propojila před dvěma lety přímá letecká linka. Uvítal i letošní 3. zasedání Smíšené česko-ázerbájdžánské komise pro hospodářskou, průmyslovou, vědecko-technickou a kulturní spolupráci pod vedením ministrů obou zemí, odpovědných za ekonomiku a průmysl, které se uskutečnilo v Praze.

Na závěr připomenul i jednu paralelu. „Uplynulý rok Ázerbájdžán oficiálně vyhlásil "Rokem průmyslu“ s cílem zvýšit podíl neropného průmyslu v HDP a diversifikovat ekonomiku. My jsme letos ve spolupráci s vládními institucemi vyhlásili Rok průmyslu a technického vzdělávání na podporu zvýšení zájmu obyvatelstva o technické obory, kde nám chybí tisíce technicky vzdělaných pracovníků,“ uvedl.

Na fóru vystoupil ředitel vládní agentury AZPROMO Rufat Mammadov s prezentací o investičním klimatu a obchodních příležitostech v Ázerbájdžánu a také náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Následovala dvoustranná jednání českých firem s ázerbájdžánskými partnery. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…