Moravská zemská knihovna Brno: Vzpomínka na první republiku

05.02.2018 20:23

Další, již čtvrtý ročník cyklu Oči Brna v Moravské zemské knihovně odstartuje příběh osobnosti úzce spojené s rokem 1918. Připomeneme si českého právníka, poslance, spisovatele a žurnalistu Hynka Bulína st.

Moravská zemská knihovna Brno: Vzpomínka na první republiku
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Výstava bude k vidění ve foyer (v přízemí) Moravské zemské knihovny do 28. února 2018. Návštěvníky těchto akcí opět čeká doprovodný program: zasvěcená přednáška Mgr. Martina Ráji – 27. února 2018 v 17 hod.; o týden dříve – 20. února 2018 v 15 hod. – se nám otevřou dveře Bulínovy vily, kterou se projdeme s komentářem architekta Jana Sapáka.

Hynek Bulín (13. prosince 1869 Horní Heršpice – 18. května 1950 Brno) vystudoval Právnickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, titul doktor práv získal v roce 1900. V Brně následně působil jako advokát, byl mj. členem Státního soudu a v letech 1931 až 1937 působil jako třetí český a celkově dvanáctý prezident moravské advokátní komory. V létě roku 1918 se stal členem Zemské hospodářské rady pro Moravu a také československého Národního výboru na Moravě. Od října 1918 se aktivně podílel na přebírání moci československými úřady v moravské metropoli. 1. listopadu 1918 převzal soudní správu země moravské a 6. listopadu 1918 i obecní správu města Brna, 13. listopadu přijal přísahu českého vojska na náměstí Svobody. V letech 1918–1919 zasedal v Revolučním národním shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…