Moravskoslezský kraj: Muzeum nákladních automobilů Tatra získalo prestižní ocenění

20.05.2022 13:29 | Tisková zpráva

Vloni otevřené Muzeum nákladních automobilů Tatra se stalo Muzejním počinem roku 2021. V této kategorii získalo mezi 17 přihlášenými projekty prvenství, hodnotily se zejména aktivity v oblasti zkvalitňování sbírkotvorné činnosti. Cenu Gloria musaealis dnes (19. 5.) převzal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a Zdeněk Orlita, ředitel Muzea Novojičínska, pod které oceněné muzeum spadá.

Moravskoslezský kraj: Muzeum nákladních automobilů Tatra získalo prestižní ocenění
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Mám velikou radost. Otevřít novou muzejní budovu nás stálo nemálo práce i sil. Rád bych poděkoval všem, kteří se o tento malý zázrak v oblasti muzejnictví postarali. Ať už to byli kolegové z Muzea Novojičínska, které nové muzeum spravuje nebo kolegové z krajského úřadu, kteří skvěle připravili žádost o evropskou dotaci a zajistili tak větší část financování projektu. Poděkování patří i společnosti TATRA TRUCKS, která muzeu zapůjčila krásné exponáty a poskytla nám pozemek a budovu bývalé slévárny, ve které rozsáhlou rekonstrukcí muzeum vzniklo. Cena Gloria musaealis je pro nás zadostiučiněním, že naše práce měla smysl. Důležitá pro nás je ale také spokojenost návštěvníků muzea, zatím máme skvělé ohlasy,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.
 
Soutěž Gloria musaealis má upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví.
 
„Muzeum nákladních automobilů Tatra připravuje pro své návštěvníky několik novinek, mezi něž patří především plně interaktivní expozice využívající prvků tzv. rozšířené reality. Aplikace, která je volně stažitelná a dostupná na tabletech či mobilních telefonech umožní návštěvníkům doslova „dotknout“ se sbírkových předmětů. Kromě bohatého multimediálního obsahu v podobě archivních fotografií, animací či filmů nabízí například možnost vizualizací nedochovaných částí automobilů nebo 3D prohlídku nedostupných interiérů vybraných vozů. Ocenění Gloria musaealis je pro nás velkou motivací i ujištěním, že v naší práci jdeme správným směrem. V rámci České republiky se jedná o nejprestižnější ocenění v oblasti tvorby expozic a muzejních výstav a Muzeum Novojičínska získalo za relativně krátké období již třetí ocenění“ řekl ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita.
 
Letos se konal již 20. ročník soutěže. Národní soutěž muzeí Gloria musaealis společně vyhlásily Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM. Více o soutěži na webových stránkách Gloria musaealis ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…