Moravskoslezský kraj: Optimalizace zdravotní péče úspěšně pokračuje

16.12.2018 20:26

Vedení kraje naplánovalo systematické změny v krajských nemocnicích. Takzvaná optimalizace zajistí, aby byla zdravotní péče v regionu kvalitnější a dostupnější. Ve většině nemocnic už optimalizační změny úspěšně fungují, proti je vedení města Orlová.

Moravskoslezský kraj: Optimalizace zdravotní péče úspěšně pokračuje
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Díky optimalizačním změnám už má frýdecko-místecká nemocnice nové oddělení dlouhodobé intenzivní péče pro apaliky a pacienty s podporou umělé ventilace plic. V Nemocnici Třinec byla zrekonstruována dětská stanice na zvýšenou kapacitu 17 lůžek včetně 5 lůžek intenzivních, aktuálně také probíhá rekonstrukce intermediárního oddělení interní kliniky. Pacientům krnovské nemocnice se zvýší kvalita zdravotní péče díky nové magnetické rezonanci, v Krnově budou podpořena oddělení následné a apalické péče. Optimalizační změny v opavské nemocnici se týkají zejména logistiky, kdy výstavbou nadzemních koridorů dojde ke kvalitativnímu zlepšení přesunu pacientů mezi jednotlivými budovami.

Proti plánovaným optimalizačním změnám se postavila část zaměstnanců nemocnice a vedení města Orlová. Výhrady měli i v Bílovci. Hejtman kraje Ivo Vondrák proto už v červnu založil odbornou pracovní skupinu, která optimalizační návrh v těchto nemocnicích znovu podrobně analyzovala. „Na žádost vedení bílovecké nemocnice jsme provedli další analýzy, tentokrát s přihlédnutím na výsledky prvního pololetí tohoto roku. Ukázalo se, že se tu situace změnila k lepšímu. Pozitivní posun je zřejmý nejen v personálním zajištění, ale také v hospodaření nemocnice. Čísla má teď nemocnice kladná, proto nakonec nejsou optimalizační změny v Nemocnici Bílovec nutné a jsou zcela na zvážení vedení nemocnice,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

S plánovanými změnami nesouhlasila také část pracoviště karvinské nemocnice v Orlové. „Odborná pracovní skupina se shodla na tom, že v Orlové je opravdu nezbytně nutné optimalizační změny provést. S tím souhlasí i členové výboru zdravotní a preventivní péče krajského zastupitelstva. Dnes tento postoj na svém jednání vzali na vědomí také krajští zastupitelé,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer s tím, že vedení kraje chce vyjít vstříc i těm, kteří se s navrhovanými změnami zcela neztotožňují. „Krajští radní pověřili ředitele Karvinské nemocnice Jiřího Matěje, aby do konce února předložil detailní a ucelený návrh, jakým budou změny na orlovském pracovišti nemocnice Karviná-Ráj probíhat. Pan ředitel bude mít možnost přijít s vlastní variantou optimalizačních změn, která ovšem bude muset konkrétně specifikovat, čím a jak zlepší hospodaření a zajistí stabilizaci personálu.“ Krajští zastupitelé si dnes (13. 12.) vyhradili právo, že o budoucnosti Nemocnice v Orlové rozhodnou poté, co jim management Karvinské nemocnice předloží svůj návrh optimalizace struktury poskytované lůžkové zdravotní péče v karvinském okrese.

Nejzásadnějším bodem navržené optimalizace v karvinské nemocnici je přesun lůžkových oddělení ortopedie, interny a chirurgie z Orlové na pracoviště v Karviné nebo Havířově. Díky uvolněným kapacitám by se uspokojila dlouhodobá poptávka po místech pro dlouhodobě nemocné. Lůžková část by tedy zůstala zachována, jen by změnila své zaměření.

„Všechny obavy, které se v posední době ozývaly, jsou naprosto zbytečné. Nemocnice se v Orlové zavírat rozhodně nebude. Právě naopak. Ambulantní ordinace dokonce rozšíří své fungování. Například oční nebo gynekologie výrazně navýší ordinační hodiny. Lékaři budou pacientům nadále k dispozici. Jen se přesunou lůžková oddělení,“ zopakoval náměstek hejtmana kraje Martin Gebauer a doplnil, že pokud by se ukázalo, že je nutná hospitalizace, bude pacient převezen do nejvhodnější okolní nemocnice. „Do karvinské nemocnice je to z Orlové 12, do Havířova 13 kilometrů. Orlovská pobočka má k dispozici kvalitní sanitky pro bezpečný převoz pacienta. Pokud by bylo třeba, budou v Orlové také takzvaná expektační lůžka, aby bylo možné v případě akutního stavu poskytnout pacientům okamžitou pomoc. Převoz na lůžkové oddělení by následoval až po stabilizaci stavu nemocného,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Martin Gebauer a znovu zopakoval důvody, proč jsou změny v krajských nemocnicích nutné.

„V regionu je hodně nemocnic a málo zdravotnického personálu. Žádný kraj nemá 17 nemocnic jako náš a tak blízko vedle sebe. Restrukturalizace je nutná, ne každá nemocnice může dělat všechno. Navíc na Karvinsku klesl počet obyvatel, zároveň se výrazně zvýšil jejich věkový průměr. Všechny tyto okolnosti musíme vzít do úvahy. Myslet musíme hlavně na prospěch pacienta. Díky lepšímu hospodaření bude například možné více investovat do moderního vybavení nemocnic. Ano, čekají nás změny, na které bude třeba si zvyknout, ale vše směřuje ke zvýšení kvality péče a spokojenosti všech pacientů v celém Moravskoslezském kraji,“ uzavřel náměstek hejtmana Martin Gebauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…