Moravskoslezský kraj: Průmyslové školy dostanou vybavení pro supermoderní výuku

18.08.2021 14:01

Za skoro 20 milionů korun nakoupí Moravskoslezský kraj moderní vybavení svým šesti průmyslovkám. V rámci projektu Výuka pro průmysl 4.0 tak školy dostanou moderní přístroje, které doplní jejich robotická pracoviště. Do projektu bude zapojeno šest škol zřizovaných Moravskoslezským krajem.

Moravskoslezský kraj: Průmyslové školy dostanou vybavení pro supermoderní výuku
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Oblast automatizace, mechatroniky a robotiky má svou budoucnost. Podniky stále volají po kvalifikovaných pracovnících, takže kvalitní moderní vybavení odborných středních škol je nepostradatelné. Krajské průmyslové školy byly zhruba před čtyřmi lety vybaveny kolaborativními roboty s?příslušenstvím, také jejich učebny mechatroniky se dočkaly významné modernizace. Tehdy se proinvestovalo celkem 25 milionů korun. Jsem rád, že máme k dispozici dalších 19,3 milionu, které využijeme na další vybavení pro výuku v této progresivní oblasti,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil, že kraj získal pro tento projekt podporu ve výši 17,3 milionu korun z evropských zdrojů a státního rozpočtu. Zbylé dva miliony kraj pokryje ze svého rozpočtu.

První vybavení budou pořízena v příštím roce, realizace projektu musí být dokončena v květnu roku 2023. „Střední školy dostanou do svých robotických pracovišť moderní vybavení, jako jsou elektrické senzorické kleště, tříprstý uchopovač, elektrický šroubovák s?řídící jednotkou nebo například software pro strojové vidění. Také se dočkají modernizace ICT techniky. To vše rozšíří možnosti odborné výuky tak, aby měli absolventi škol vyšší kompetence a byli svými znalostmi i dovednostmi atraktivní pro své budoucí zaměstnavatele,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Střední školy, zapojené do projektu Výuka pro průmysl 4.0 II:

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

  • Střední průmyslová škola elektrotechnická, Havířov
  • Střední průmyslová škola, Karviná
  • Střední škola průmyslová a umělecká Opava
  • Střední průmyslová škola, Ostrava-Vítkovice
  • Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava
  • Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Frýdek-Místek

Projekt Výuka pro průmysl 4.0 II je podpořen v?rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), výzvy integrované územní investice ostravské aglomerace (ITI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…