Moravskoslezský kraj: Z ostravských bazalů se stává umělecký ateliér

14.08.2022 19:18 | Tisková zpráva

Pojízdná plošina, lešení a žebříky, pigmenty z odpadů jako barvy, streetartoví umělci. To vše je k vidění u opěrné zdi nad fotbalovým stadionem na Bazalech v Ostravě, kde vzniká velkoformátové umělecké dílo umělce Bogyho. Jeho návrh zvítězil ve výtvarné soutěži Mural Bazaly, jejíž zadavateli byly statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Moravskoslezský kraj: Z ostravských bazalů se stává umělecký ateliér
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Vítěz výtvarné soutěže Jan „Bogy“ Lörincz pro své dílo zvolil tři hlavní barvy: bílou, černou a cihlově červenou. Ve svém návrhu počítá s přiznáním betonového podkladu, který podtrhne vyznění díla a zvýrazní umělcův koncept jeskynních maleb. Pro výrobu barev využil materiál z koksovny Jan Šverma v Mariánských Horách, pro červenou poslouží cihly z bývalého dolu Jan Maria, bílá je z běžného mletého vápence.

ANOTACE DÍLA: Zeď našeho kmene. Zeď záznamů.

MOTIV: Dílo volně ztvárňuje zásadní události minulé. Vše začalo prvotním Výkopem (Baník 100let), až pak následoval Velký třesk a vznik života. Fosilní usazeniny překvapí svým hořením prarodinu z Landeku – kámen hoří! Černý kámen svým teplem přitahuje lidi z daleka. Vidina lepšího života. Zkoumání podzemí. Zaslepení červenou vlajkou. Klíč k nové době, a Ostrava dnes. Betonová stěna, její vzhled a struktura zůstává částečně zachována pro její nespornou estetickou hodnotu. Tahy a linie jsou provedeny hrubě, surově a můžou připomínat jeskynní malby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…