Moravskoslezský kraj vybuduje v Ostravě unikátní expozici historických motocyklů

26.09.2015 17:03

Expozice historických dopravních prostředků s restaurátorskou dílnou vznikne v pavilonu C Výstaviště Černá louka v Ostravě. V nejbližších dnech ji začne budovat Moravskoslezský kraj. Návštěvníci se budou moci těšit na opravdové unikáty.

Moravskoslezský kraj vybuduje v Ostravě unikátní expozici historických motocyklů
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Moravskoslezský kraj vybuduje v Ostravě unikátní expozici historických motocyklů.

Sbírku 41 historických motocyklů kraji daroval akademický sochař Miroslav Rybička, který na historických motocyklech závodil. Odborníci ji oceňují zejména kvůli několika kouskům s unikátní konstrukcí, které považují pro historii motosportu za převratné, například La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927, kterých bylo vyrobeno pouze 7 kusů.

Poskytnutí daru mělo několik podmínek: Vystavit tuto sbírku v Ostravě, pan Rybička si také přál, aby v rámci stálé expozice byla vytvořena restaurátorská dílna, a obojí bylo přístupné širokému okruhu návštěvníků. Za nejvhodnější prostor pro vybudování expozice a restaurátorské dílny byl vybrán pavilon C na ostravském Výstavišti Černá louka. Vybudování expozice, restaurátorské dílny i vlastní provoz bude financovat ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj.

„Moravskoslezský kraj si je plně vědom významu této sbírky historických motocyklů, a to jak z hlediska historického, tak i z hlediska možného využití pro vzdělávací účely. Sdílíme zájmy pana Miroslava Rybičky a máme záměr je postupně realizovat. Rádi bychom do restaurování historických dopravních prostředků zapojili také studenty oborů s technickým zaměřením. Vzhledem k celosvětově vzrůstajícímu zájmu o investování do historických dopravních prostředků, s nímž je spjata i potřeba jejich restaurování, se také nabízí možnost zařazení nového učebního oboru Restaurátor historických dopravních prostředků do výuky,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Předpokládá, že expozice bude návštěvníkům zpřístupněna na přelomu tohoto roku, s budováním restaurátorské dílny se začne v průběhu roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…