Moravskoslezský praj: Zájem o řemeslné a technické obory se podařilo zvýšit

28.08.2018 17:01

Skoro o třetinu více žáků se začne od září učit řemeslu nebo technice na středních školách v kraji.

Moravskoslezský praj: Zájem o řemeslné a technické obory se podařilo zvýšit
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Nedostatek kvalifikovaných a kvalitních pracovníků v těchto oborech region trápí dlouhodobě. Proto se vedení Moravskoslezského kraje rozhodlo situaci řešit. V minulém školním roce začala žáky ke studiu technických a řemeslných oborů lákat nejen úspěšná kampaň „Řemeslo má respekt“, ale také krajská stipendia. A podařilo se. Zájem o obory podporované stipendii se meziročně zvýšil minimálně o 30 %.

„Moravskoslezský kraj začal žáky vybraných oborů finančně podporovat od začátku minulého školního roku. Krajská stipendia motivují k lepším studijním výsledkům a k zodpovědnějšímu přístupu ke studiu. A jsou také lákadlem pro nové žáky, což je pro nás velmi důležité. Konečné počty nově přijatých žáků do středních škol budeme znát až na podzim, ale už teď je zřejmé, že se zájem o obory podporované stipendii meziročně zvýšil o více než 30 procent,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil, že si stipendia pochvalují žáci a jejich rodiče i ředitelé škol. „V prvních ročnících podporovaných oborů se výrazně zlepšila docházka a také studijní výsledky žáků,“ doplnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Krajské stipendium má dvě na sobě nezávislé části. Motivační složku, díky které mohou žáci měsíčně získat 500 nebo 1000 korun a prospěchovou složku. Ta se vyplácí pololetně ve výši tři, dva nebo jeden tisíc korun podle dosahovaných studijních výsledků. „Žáci vybraných technických nebo řemeslných oborů mohou ročně získat až 16 tisíc korun ročně. Ve školním roce 2017/2018 Moravskoslezský kraj žákům ve 21 středních školách vyplatil na stipendiích přes tři miliony korun. Z toho šlo přes dva miliony na motivační složku a necelý milion korun na prospěchovou složku stipendia. Motivační stipendium získalo asi 75 procent žáků z celkového počtu 533 možných a prospěchové stipendium získalo 57 procent žáků,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny a dodal, že přímá finanční podpora žáků bude pokračovat i ve školním roce 2018/2019. „Budeme také pokračovat s propagační kampaní Řemeslo má respekt. I díky ní se letos opět začne vyučovat obor Klempíř, který pro nezájem nebyl vloni otevřen. Letos v tomto oboru už zápisový lístek odevzdalo 13 žáků. Zájem se zvýšil i u ostatních odvětví, například se dvojnásobil v oborech Řezník – uzenář a Pokrývač.“

Mezi obory podporovanými stipendii bylo pro tento školní rok nejvíce přihlášek podáno do oboru vzdělání Mechanik seřizovač. Stipendia jsou dále udělovaná v učebních oborech Pokrývač, Klempíř, Kominík, Řezník-uzenář, Malíř a lakýrník, Montér suchých staveb, Nástrojař, Elektrikář, Tesař, Zedník, Pekař, Elektromechanik pro zařízení a přístroje a Výrobce textilií a dále v maturitních oborech Mechanik strojů a zařízení, Mechanik seřizovač, Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, Operátor dřevařské a nábytkářské výroby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…