Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových dnes převzala klíče od Werichovy vily

17.06.2017 9:34

Kolaudačním rozhodnutím byla včera definitivně završena mnohaletá rekonstrukce Werichovy vily. Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových od Městské části Praha 1 obdržela klíče a přípravy instalace expozice, na kterou všichni netrpělivě už dlouho čekají, jsou v plném proudu. Navíc již zítra v 10:00 ve vile a jejím přilehlém okolí odstartuje dvoudenní kulturní festival, kterým bude činnost Werichovy vily symbolicky zahájena. Samotné otevření včetně slavnostního zahajovacího večera plného bohatého kulturního programu je naplánována na 30. června.

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových dnes převzala klíče od Werichovy vily
Foto: museumkampa.cz
Popisek: Museum Kampa - logo

“Dnešní den je pro nás významný, protože se završilo mnohaleté úsilí Medy Mládkové. Jsme štastní, že konečně vilu 30. června v 19 hodin slavnostně otevřeme pro veřejnost.  Werichova vila konečně otevře své brány a každý bude moci navštívit Werichovo museum,” uvedl předseda Správní rady Musea Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.  

V rámci nadcházejícího multižánrového festivalu si přijdou na své návštěvníci všech věkových kategorií. Dospělí se mohou již zítra těšit mj. na kultovní představení „Korespondence V+W“ v podání herců z Divadla Na zábradlí nebo divadelní koláž z her Voskovce a Wericha v autorské inscenaci studentů katedry činoherního divadla DAMU. Pro malé diváky jsou přichystána divadélka spojená s workshopy (DAMÚZA, Toy Machine, Pohadlo). Pro starší děti s jejich rodiči chystáme divadelní workshop zaměřený na životy Voskovce a Wericha a Osvobozené divadlo s názvem Život je jen náhoda. Zájemci o dějiny vily, musea a ostrova Kampa se mohou zúčastnit komentované procházky se spisovatelem, novinářem a autorem Pražských příběhů Danem Hrubým.

Během obou dní se zájemci mohou zastavit u našeho výtvarně – informačního stánku na zahradě vily. Konkrétní časový harmonogram jednotlivých akcí naleznete na internetových stránkách Musea Kampa nebo facebooku Werichovy vily.

Vila se dočkala rekonstrukce po téměř 15 letech od ničivých povodní v roce 2002 a vůbec poprvé tak otevře své brány veřejnosti. Dům bude provozovat Museum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových a vznikne zde společensko-kulturní centrum, naplňující název projektu „Oživení Werichovy vily“. Naším cílem je vytvořit místo, kde si každý návštěvník najde něco, co ho potěší, a proč se chce do Werichovy vily na Kampu vracet. Je zde plánována stálá expozice věnovaná životu Jana Wericha, tedy od připomenutí Osvobozeného divadla, působení Jana Wericha s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem, přes válečný konflikt v Evropě a Werichovu emigraci až po jeho návrat, působení v divadle ABC, kariéru filmovou, dramaturgickou, spisovatelskou. Představeno bude mnoho tváří Jana Wericha jako všestranného umělce, lidového mudrce, ale i jako občana. Vedle Jana Wericha bude vila připomínat i jiné význačné osobnosti, které zde v minulosti žily – Josefa Dobrovského, Zdeňka Wirtha či Vladimíra Holana. Vila široké veřejnosti nabídne kromě stálých expozic také drobnější, krátkodobé projekty. Těšit se můžete na živé umění, taneční večery, filmová promítání pod širým nebem nebo autorská čtení. To vše a mnoho dalšího bude na návštěvníky čekat ve Werichově vile.

Nový život Werichovy vily bude dále založen zejména na doprovodných programech pro širokou veřejnost, od programů pro děti školního či předškolního věku, které se zde seznámí s Janem Werichem a dalšími obyvateli dle svých momentálních školních osnov poutavou formou, přes autorská čtení vybraných autorů, recitály poezie, divadelní, hudební či filmová představení, workshopy vztažené ke stálé expozici, po přednášky a besedy se známými osobnostmi. Nabídka by měla být široká a odrážet heslo – každý si u nás najde důvod, proč se přijít znovu pobavit.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…