Muzeum Plasy se Zvonařským dnem připojí k baroknímu festivalu

18.07.2017 18:18

Dnem věnovaným zvonům a zvonařství se Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy v sobotu 22. července 2017 připojuje k Letnímu baroknímu festivalu Plzeňského kraje.

Muzeum Plasy se Zvonařským dnem připojí k baroknímu festivalu
Foto: mkcr.cz
Popisek: Národní technické muzeum Plasy

Návštěvníkům se otevřou prostory Dvora stavebních řemesel, budou se moci setkat se známým českým zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem, vyzkoušet si řadu činností v řemeslných dílnách, poslechnout koncert nebo okusit chutě baroka. Vrcholem bohatého programu bude žehnání nového zvonu, který podle barokní předlohy odlil mistr zvonař Petr R. Manoušek. Zvonařský den se koná 22. července 2017 od 12.00 do 18.00 hodin. Zvon požehná plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub v 15.00 hodin.

Národní technické muzeum pro své Centrum stavitelského dědictví nechalo odlít nový zvon, jemuž požehná plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub. Původní barokní zvon, který se stal předlohou nového plaského zvonu, pochází ze známé zvonařské dílny rodu Pricqueyů. V Klatovech ho odlil v roce 1706 Johannes Daniel Pricquey (1657-1730). Zvon nese iniciály a znak Eugena Tyttla, který v letech 1699–1738 reprezentoval cisterciácký klášter jako jeho opat. Kde byl zvon umístěn, už dnes není známé. Uchováván je ve sbírkách Západočeského muzea v Plzni, kam se dostal na začátku 20. století v rámci muzejních sběrů.

„Hlas zvonu je zvuk, který svolává, spojuje, může varovat, přináší informaci, patří do krajiny a do života. Rádi bychom ho navrátili do prostředí, kde dříve býval, naším cílem je, aby se nestal jen součástí expozice, ale plnil svou funkci v areálu Dvora stavebních řemesel CSD Plasy. Navíc se můžeme domnívat, že barokní zvon, který se stal vzorem toho současného, do areálu hospodářského dvora plaského kláštera skutečně patřil,“ říká generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…