Muzeum komunismu v nových prostorách a s novou koncepcí

17.08.2017 11:58

Muzeum komunismu v nových prostorách a s novou koncepcí expozice bude slavnostně otevřeno panem Jiřím Stránským dne 21. srpna 2017 v 17 hodin.

Muzeum komunismu v nových prostorách a s novou koncepcí
Foto: Archiv nakladatelství BVD
Popisek: Vasil Biľak s Gustávem Husákem

Přesně 49 let od vpádu okupačních vojsk do Československa bude slavnostně otevřena na náměstí Republiky (V Celnici 4) nová stálá expozice Muzea komunismu. Ta navazuje na úspěch Muzea komunismu, které bylo v pražské ulici Na Příkopě téměř 17 let (od roku 2001).

Muzeum představuje sugestivní pohled na éru komunismu se zaměřením na Československo v mnoha sférách a z různých pohledů: každodenní život, politika, historie, sport, ekonomika, vzdělání, umění (konkrétně Socialistický realismus), mediální propaganda, Lidové milice, armáda, policie, (včetně tajných služeb StB), cenzura, soudní a jiné donucovací instituce (včetně éry stalinismu - procesy a politické pracovní tábory) atd. Věnuje se zejména období totalitního režimu od únorového puče v roce 1948 do listopadu r. 1989 tzv. Sametové revoluce.

Na ploše téměř 1500m2 návštěvník pocítí autentickou atmosféru doby, kterou podtrhují krátká videa, plakáty a originální exponáty. K expozici patří zajímavě zpracované instalace, díky nimž lze projít ukázky dobové dílny úderníka, školní třídu, dětský pokoj či místnost, kde se odehrávaly výslechy. Z depozitáře byly rovněž vybrány zajímavé předměty, které ilustrují všední denní život za socialismu. To vše je popsáno na 62 panelech rozdělených do okruhů, které jsou doprovázeny velkým množstvím originálních fotografií z archivu ČTK, Archivu bezpečnostních složek, Svazu PTP a z archivů předních českých fotografů.

Programy pro školy

Pro české základní a střední školy je k dispozici metodicky zpracovaný materiál v podobě pracovních listů, které zajímavou formou studentům zatraktivní návštěvu muzea. Cena vstupného pro žáky a studenty je 40 korun včetně studijních materiálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…