Muzeum východních Čech: Archeologické práce u Hvozdnice se dostávají do konečné fáze

11.10.2018 10:23

Již od roku 2013 zkoumají archeologové královéchradeckého muzea důležitou archeologickou lokalitu u obce Hvozdnice, kterou pohlcuje rozrůstající se kolonie rodinných domů.

Muzeum východních Čech: Archeologické práce u Hvozdnice se dostávají do konečné fáze
Foto: muzeumhk.cz
Popisek: Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Na místě nynějšího staveniště pohřbívali lidé na přelomu střední a mladší doby bronzové (1400–1200 př. n. l.), v době hradištní (11. století n. l.) a před přelomem letopočtu zde vybudovali svou osadu Keltové.

V letošním roce probíhá poslední výzkumná sezóna, při níž bylo zatím nalezeno 24 žárových hrobů z doby bronzové. Některé z hrobů se navzdory předchozí orbě a opakované výsadbě ovocného sadu dochovaly v překvapivě dobrém stavu. Popel se spálenými ostatky byl obvykle uložen do jedné nebo více keramických nádob překrytých mísou. Okolo uren bylo uloženo několik dalších nádobek, které patrně sehrávaly roli při pohřebních rituálech.

Tvar a výzdoba nádob se hlásí k takzvané mohylové kultuře a následující kultuře lužických popelnicových polí. Tato kultura představuje, co do počtu nalezišť, vrchol pravěkého vývoje východních Čech. Donedávna se soudilo, že se vyvinula severně od našeho území, ve Slezsku, a následně se rozšířila do celé severní poloviny Čech. Dosavadní poznatky ze zkoumaného pohřebiště však dokazují, že i východní Čechy patřily ke kolébce této kultury.

V současnosti probíhá laboratorní zpracování nálezů. Více o stáří hrobů, ale také o pohřebních rituálech nebo okolním přírodním prostředí mohou prozradit přírodovědné analýzy.

Lokalita na pomezí Libčan a Hvozdnic se tímto výzkumem zařadila po bok archeologických nalezišť, která významným způsobem změnila pohled na pravěký vývoj našeho území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…