NCOZ: Kobra objasnila odložený případ

05.11.2018 13:50

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání šesti osob.

NCOZ: Kobra objasnila odložený případ
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Pět z nich je obviněno ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (podle § 240 odst. 1, 2 písm. a, odst. 3 trestního zákoníku) spáchaného ve spolupachatelství (dle § 23 trestního zákoníku) a jedna osoba je stíhána pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby (podle § 329 odst. 1 písm. a, odst. 3 písm. a, písm. b trestního zákoníku).

Na základě analytického vyhodnocení poznatků z informačních systémů byly kriminalisty NCOZ zjištěny nové informace k jedné starší rozsáhlé daňové kauze, která byla v minulosti jako neobjasněná odložena. Případ policisté znovu otevřeli, což vedlo k úspěšné „realizaci“.

V rámci spisu s krycím názvem KOLOSEUM došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty.

Skupina obviněných z krácení daní měla od října 2010 do ledna 2012 nakupovat v SRN letecký benzin a motorovou naftu. Obchodní transakce byly v zemi původu osvobozeny od DPH na výstupu, tudíž tyto osoby měly o 20 procent nižší náklady, než kdyby totéž zboží nakupovaly v tuzemsku. Pohonné hmoty měly následně prodávat v České republice a tím jim vznikla vysoká daňová povinnost. Proto z důvodu eliminace této povinnosti měly uplatnit nárok na odpočet DPH z fiktivního plnění na vstupu, aby se jejich daňová povinnost omezila na minimum. K tomu měly sloužit tzv. „křížové“ fiktivní obchody (Cross- Invoicer) s nejrůznějším spotřebním zbožím se společnostmi, které měly být vedeny na „bílé koně“.

Kriminalisté dále obvinili pracovnici finančního úřadu, která vykonávala činnost správce daně v rozporu s ustanoveními daňového řádu, z důvodu blízkého vztahu s organizátorem trestné činnosti.

Způsobená škoda podle závěrů kriminalistů NCOZ činí cca 315 milionů korun.

Celé prověřování probíhalo za aktivní spolupráce Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným z krácení daní trest odnětí svobody od pěti do deseti let a pracovnici finančního úřadu
až dvanáctiletý trest. Hlavní organizátor je v současné době ve výkonu trestu (pro jinou trestnou činnost), kdy má obstaven veškerý majetek v řádech desítek milionů korun. Trestní stíhání ostatních osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…