NKÚ: Ročně platí ČR mezinárodním organizacím 4,4 miliardy, přínosy této spolupráce ale stát nehodnotí

16.06.2020 8:23

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil prostředky, které vyplatila Česká republika v letech 2014 až 2018 na spolupráci s mezinárodními organizacemi. ČR spolupracuje s téměř 500 organizacemi a ročně jim zaplatí na příspěvcích 4,4 miliardy korun. Státu se ale nedaří zefektivnit spolupráci s mezinárodními organizacemi ani dosáhnout plánovaných úspor ve výdajích. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) nemá navíc informace k tomu, aby mohlo zhodnotit její přínosy. Nedostatky v řízení vlastní spolupráce s mezinárodními organizacemi mělo i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

NKÚ: Ročně platí ČR mezinárodním organizacím 4,4 miliardy, přínosy této spolupráce ale stát nehodnotí
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Spolupráci s mezinárodními organizacemi za ČR koordinuje MZV a jednotlivé resorty pak mají na starosti konkrétní spolupráci s organizacemi, které spadají do jejich agendy. Každý resort by měl MZV informovat o navázání spolupráce s mezinárodními organizacemi. Kontrola ale ukázala, že MZV se o tom vůbec nemusí dozvědět.

Nové smlouvy s mezinárodními organizacemi nebo nové finanční závazky vůči těmto organizacím by měla nejdříve schválit vláda a mělo by o nich vědět i MZV. Kontroloři ale zjistili, že u poloviny z 28 případů uzavřely resorty spolupráci, aniž by o nich vláda a MZV věděly.

MZV má mít také celkový přehled, s jakými mezinárodními organizacemi ČR spolupracuje a jaké jsou přínosy této spolupráce. Ani k jednomu si ale nedokázalo zajistit potřebné informace, a neplnilo tak úkoly dané usnesením vlády. NKÚ proto získal informace od všech správců kapitol státního rozpočtu a České národní banky vlastním dotazníkovým šetřením. Z něj vyplynulo, že ČR spolupracovala v roce 2018 s 477 organizacemi a zaplatila jim 4,4 miliardy korun.

V roce 2013 uložila vláda resortům, aby vytipovaly, kde by mohla ČR při spolupráci s mezinárodními organizacemi ušetřit. U 16 organizací navrhly resorty úspory celkem přes 18 milionů korun, tedy 0,5 % všech ročních výdajů na spolupráci s mezinárodními organizacemi. MZV ale nesledovalo, jestli k úsporám skutečně došlo. Samo MZV a další resorty ještě v roce 2018 zaplatily 10,5 milionu korun organizacím, u kterých navrhovaly členství ukončit.

Aby se zlepšila spolupráce a výměna informací mezi resorty i MZV, vznikla v roce 2015 pracovní skupina. Ta se ale sešla jen jednou a další čtyři roky ji MZV nesvolalo ani nepoužilo podněty z této jediné schůzky. Koordinace mezi resorty, kterou má řídit MZV, se nikam neposunula.

Nedostatky při řízení vlastní spolupráce s mezinárodními organizacemi zjistili kontroloři také u MŠMT. Resort si například určil cíle spolupráce jen pro některé mezinárodní organizace.

Výsledky dotazníkového šetření NKÚ jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…