NP Podyjí: Nová zonace vyšla ve sbírce zákonů, platit začne v lednu

20.10.2019 19:44

Nová zonace Národního parku Podyjí začne platit 1. ledna 2020. Na začátku října vyšla vyhláška, která zóny upravuje, ve sbírce zákonů. Naplnila se tak procedura jejich schvalování. Nové zóny vymezují, jak Správa parku o jednotlivá území pečuje. Pro návštěníky Podyjí žádné změny nepřináší.

NP Podyjí: Nová zonace vyšla ve sbírce zákonů, platit začne v lednu
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Národní park Podyjí bude mít nyní čtyři zóny místo dosavadních tří. Změna vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017. Nové vymezení zón neovlivní přístup návštěvníků do národního parku. Je ale podkladem pro různé způsoby péče o jednotlivé části krajiny národního parku. Zatímco v zóně přírodní a v zóně přírodě blízké, které se nacházejí například v lesích na Vranovsku nebo na svazích říčního údolí, bude příroda ponechána především samovolnému vývoji, krajinu v zóně soustředěné péče, jako například vřesoviště nebo údolní louky budou správci parku nadále ovlivňovat kosením či cílenou pastvou. V rámci zóny kulturní krajiny jsou pak vymezeny zejména zastavěné plochy určené k lidskému využívání.

Národní park Podyjí - mapa zonace

Návrh nové zonace Národního parku Podyjí (podrobné informace) ZDE

Podrobný přehled zonace - pasporty jednotlivých segmentů ZDE

Dohodnutá zonace by po vyhlášení měla platit nejméně následujících 15 let. „Jedná se o jasný design péče o chráněné území Národního parku Podyjí, který vychází z nové právní úpravy a přitom respektuje dosavadní směřování péče o ně. Ctí základní principy ochrany národních parků. Především podporu přírodních procesů na většině jeho území. Zároveň zajišťuje návaznost na obdobné způsoby ochrany přírody v rakouském Národním parku Thayatal, se kterým územně souvisí,“ řekl už dříve ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl. Zóna přírodní a přírodě blízká se tak bude následující roky rozkládat na zhruba 60 % území národního parku, což je nejvyšší podíl ze všech národních parků v České republice.

V procesu schvalovaní je už i vymezení klidového území a cestní sítě národního parku (ZDE). Rada Národního parku Podyjí jeho návrh potvrdila v březnu letošního roku. Klidové území vymezí část Podyjí, kde se lidé mohou pohybovat jen po značených trasách.

Text vyhlášky ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…