NP Podyjí: Obnovená cesta propojí Samaritánku s turistickými trasami národního parku

27.11.2020 21:20

Dříve cesta, pak pole a dnes znovu cesta. Po padesáti letech se lidé budou moci znovu projít alejí ovocných stromů od Samaritánky k nedaleké hájovně. Po obnovení polní cesty nedaleko Konic na jaře se tak do bezprostřední blízkosti národního parku letos vrací další tradiční spojnice. Nabídne nové možnosti turistům a zpestří jednolitou zemědělskou krajinu.

NP Podyjí: Obnovená cesta propojí Samaritánku s turistickými trasami národního parku
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Původní polní cesta se změnila v pole na počátku sedmdesátých let minulého století. Tehdy zemědělci zlikvidovali tamní třešňovou alej a pozemek připojili k okolním polnostem. Zmizela tak spojnice, která vedla od hřbitova na Hradišti, pokračovala k zděné kapličce s pramenem na hranici Gránického údolí zvané Samaritánka a pokračovala k hájence dál směrem na Mašovice.

Město Znojmo prostřednictvím své organizace Městská zeleň se ale na začátku tohoto roku zasadilo o obnovu této tradiční polní cesty a kolem ní nyní vysázelo i na padesát ovocných stromů, mezi kterými vedle třešní nechybí ani například jabloně nebo mišpule.

„Obnova cesty je také příspěvkem k postupné rehabilitaci české krajiny, která byla po komunistickém puči v roce 1948 postupně degradována na pouhou výrobní plochu. I proto dnes naše společnost čelí velkým problémům spojeným s touto neblahou situací, jako je například eroze zemědělské půdy, znečištění podzemních zdrojů vody, vysušování krajiny, nadměrné zatěžování prostředí chemickými látkami, nebo katastrofální úbytek rostlinných a živočišných druhů vázaných na zemědělskou krajinu,“ soudí šéf strážců Národního parku Podyjí a jeden z iniciátorů obnovy cesty Petr Lazárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…