NP Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště

14.10.2018 13:32 | Zprávy

Jeden den a čtyřicet metrů krychlových štěrku. Tak by se dala shrnout příprava nového přeshraničního trdliště pro pstruhy. V první třetině září ho odborníci vybudovali v centrální části Národních parků Podyjí a Thayatal. Vodohospodáři i zoologové věří, že nové místo pro rozmnožování ryb zlepší jejich podmínky v řece Dyji. Nyní podrobí využívání trdliště ročnímu podrobnému zkoumání.

NP Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Samotné trdliště vzniklo navezením a rozhrnutím přibližně 40 m3 štěrku. Je 10 m široké, 20 m dlouhé a asi 20 cm hluboké. Vznik umělého trdliště trval pouhý den.

"Rádi bychom podpořili přirozený výtěr pstruhů a tím posílili místní populaci, tak aby do budoucna bylo možné v co největší míře omezit zarybňování řeky Dyje na území národního parku," vysvětluje zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. "Vybudování trdliště vnímáme jako dobrý krok k podpoře biodiverzity v řece Dyji a v neposlední řadě jde o unikátní projekt, díky kterému vzniklo první umělé přeshraniční trdliště," dodává.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jan Bartošek byl položen dotaz

K čapímu hnízdu

Dobrý den, podle mě je hlavní problém v tom, že kauza po tolika letech nebyla uzavřena, vás tento fakt neznepokojuje? Padni komu padni, ale aby jak je možné se soudy tak vlečou? To není jen tento případ

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NZM Kačina: Podzimní voňavé zámecké čajování a zakončení hlavní návštěvnické sezóny

22:03 NZM Kačina: Podzimní voňavé zámecké čajování a zakončení hlavní návštěvnické sezóny

V sobotu 25. října od 10 do 17 hodin zveme milovníky čajů a podzimních dobrot na Zámecké čajování.