NP Podyjí: Skleněné zastávky zabíjejí tisíce ptáků. V Podyjí budou nyní bezpečnější

10.05.2020 16:11

Pro člověka téměř neviditelné, pro ptáky ale svítivě modré. Nové UV samolepky od poloviny dubna varují opeřence před skleněnými okny na zástavkách v Konicích.

NP Podyjí: Skleněné zastávky zabíjejí tisíce ptáků. V Podyjí budou nyní bezpečnější
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Už je tak nelákají k průletům na keře a stromy za nimi. Ročně na skleněných plochách umírají v Česku tisíce ptáků. V obcích kolem národního parku budou pro ně nyní bezpečnější.

V obcích jsme vytipovali nebezpečné zastávky a skleněné plochy. Nyní jednáme se samosprávami o jejich jednoduché úpravě, tak aby byly pro ptáky bezpečnější. První UV samolepky jsme už vylepili v Konicích u Znojma. Další se snad brzy objeví například na Hradišti, v Podmolí nebo v Mašovicích,“ říká zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Ptáci se v průměru pohybují výrazně rychleji než savci. Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí minimálně 30 km/h a to nepatří mezi nejlepší letce. „Někteří drobní opeřenci dokonce vyhledávají možnosti průletu úzkými prostory. Je to pro ně jakási forma hry. K takové zábavě mohla vybízet například i již upravená zastávka v Konicích,“ upozorňuje Mačát.

Skleněné zastávky, jaké jsou například v Mašovicích, za kterými jsou navíc lákavé zelené plochy, ptáci vlastně téměř vůbec nevidí. „V době jejich výstavby a schvalování jsme si to dostatečně neuvědomili. Poučili jsem se. Nyní se snažíme situaci napravit,“ vysvětluje Mačát.

Na rozdíl od lidí mají ptáci oči umístěny po stranách hlavy a nejostřeji tedy vidí do stran. Nejvíce pozornosti za letu věnují prostoru kolem sebe a pod sebou – ne prostoru, který je před nimi.

Ptáci nedovedou rozlišit co je skutečnost a co je její zrcadlový obraz. Do zrcadlové plochy tak ptáci zamíří v přesvědčení, že letí do bezpečí zeleně coby na "strom" či z důvodu vyhnání "soka" vlastně záměrně.

Problému se v Česku podrobně věnuje Česká společnost ornitologická. Podrobné informace naleznete na jejich webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…