NPÚ: Dvojčíslo Zpráv památkové péče se věnuje krajině a venkovu v baroku

13.06.2017 10:40

Česká barokní krajina. Toto sousloví v sobě skrývá mnoho významů a asociací – od monumentálních děl umělců 18. století po naivní lidové výjevy či pohlednice. Spojení baroko a krajina v sobě obsahuje hrdost na bohatou kulturní tradici, ale též pocit čehosi důvěrně domáckého. Jenže co o vlastně o malebné krajině českého baroka víme?

NPÚ: Dvojčíslo Zpráv památkové péče se věnuje krajině a venkovu v baroku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Stojí náš vztah k ní na přesném poznání toho, jak a proč vznikala? Nebo se zakládá spíš na sdílených emocích a mýtech? A dovedeme se vlastně o tu krajinu, na kterou jsme tak hrdí, starat? To jsou některé z otázek, kterým se věnuje první svazek Zpráv památkové péče pro rok 2017 s tématem Krajina a venkov v baroku.

Téma má tentokrát podobu dvojčísla s rozsahem celých 184 stran, což naznačuje, že hledat odpovědi není jednoduché. V rámci čísla se o to však pokouší renomovaní historikové a historičky umění jako Rostislav Švácha, Kateřina Adamcová, Sylva Dobalová, Petr Macek nebo Martin Mádl, jejichž jména jsou zárukou inspirativního a podnětného čtení. Samozřejmostí je bohatá obrazová příloha včetně plánů.

V letošním roce se tématem krajiny nezabývají pouze Zprávy památkové péče. Krajina. Kulturní a přírodní dědictví je totiž také název jednoho z hlavních letošních témat NPÚ, jemuž je v průběhu roku věnována řada dalších akcí i publikací. Bližší informace o něm naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…