NPÚ: Hrad Litice zůstane uzavřen po celou sezonu – opravovat se bude severní i východní palác

26.07.2015 14:51

Hrad Litice byl po březnové havárii zdiva bývalého severního paláce dočasně uzavřen a prováděly se průzkumné práce. Statické posudky ukázaly větší rozsah poškození, než se původně předpokládalo, a hrad byl proto kvůli bezpečnosti návštěvníků uzavřen. Vzhledem k přislíbené dotaci z Ministerstva kultury České republiky se bude moci se stavebními pracemi začít už v létě, takže hrad zůstane pro veřejnost uzavřen po celou letošní sezonu.

NPÚ: Hrad Litice zůstane uzavřen po celou sezonu – opravovat se bude severní i východní palác
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

„Kromě sanace zdiva severního paláce budou také probíhat archeologické práce u východního paláce a následně se začne opravovat i tento palác. Předpokládám, že severní palác bude opraven do konce roku 2015, oprava východního bude probíhat i v roce 2016, ale ta už rozhodně nezasáhne do návštěvnické sezony. Jako kastelána mne mrzí, že zde letos nepřivítám žádné návštěvníky, ale o to více se na ně budu těšit v roce příštím a hrdě jim budu ukazovat ‚staronový‘ hrad'," komentuje uzavření objektu jeho kastelán Dalibor Urban.

Jeho slova doplňuje ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec: “Uzavření objektu na celou sezonu je vždy až ta poslední varianta, kterou volíme. Nicméně v tomto případě je skutečně nutná, neboť se obáváme o bezpečnost potenciálních návštěvníků – zeď severního paláce je velmi narušena klimatickými vlivy a hrozí de facto vyvalení kamenů, což by mohlo způsobit úrazy. Díky přislíbené dotaci z ministerstva kultury ale začneme se stavebními pracemi hned v létě a severní palác bude opraven během několika měsíců. Věřím, že návštěvníci tuto situaci pochopí a na Litice se vypraví v příštím roce.“

Litice byly založeny ve 13. století, avšak největšího rozkvětu dosáhly v době, kdy jejich vlastníkem byl český král Jiří z Poděbrad. Za dalších majitelů, Pernštejnů, pozbyly na významu, začaly chátrat a měnit se ve zříceninu. S opravou památky se začalo již na konci 19. století, v současné době je hrad včetně věže zpřístupněn, nádvoří je příležitostně využíváno ke konání kulturních akcí. V hradním paláci je výstava archeologických nálezů a dobových fotografií a pohlednic. Výlet na hrad je vhodný pro pěší turisty i cyklisty, kteří mohou pro cestu do Litic využít šest kilometrů dlouhou stezku, která vede z Potštejna přírodním parkem Orlice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…