NPÚ: Kopie podle náhodně nalezené fotografie portrétu malé Susanne obohatí interiér vily Stiassni

25.12.2016 20:07

Součástí expozice vily, kterou nechali postavit manželé Alfred a Hermine Stiassni, jsou jejich portréty. Nikdo nečekal, že existuje i třetí – zpodobňující jejich dceru Susanne. Na základě jeho náhodně nalezené fotografie vznikne kopie obrazu, která obohatí interiér této památky.

NPÚ: Kopie podle náhodně nalezené fotografie portrétu malé Susanne obohatí interiér vily Stiassni
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Ve skutečnosti se totiž nenašlo plátno – stejně jako v případě portrétů Susanniných rodičů se dochovala jen černobílá fotografie obrazu. Nečekaně byla uschována v rámečku pod sklem za jinou, pozdější fotografií Susanne. Oba snímky měla ve svém bytě paní Marie Straková, dcera vrchního zahradníka rodiny Stiassni Antonína Frömla a někdejší kamarádka malé Zuzanky.

Jde o významný nález, který dokládá, že trojice portrétů vznikala postupně, a ač obrazy nebyly určeny pro prezentaci na jednom místě, rodině záleželo na tom, aby všechny členy zpodobnila ruka stejného malíře.

Spolek přátel vily Stiassni má v plánu nechat vyrobit kopii původního obrazu, jenž by se měl v červnu 2017 při příležitosti narozenin Susanne Stiassni symbolicky vrátit do rodinného domu. Půjde již o druhou mecenášskou akci spolku – loni totiž financoval výrobu kopií portrétů Alfreda a Hermine.

Alfred s Hermine měli svatbu v roce 1909, o deset let později se nechali portrétovat v ateliéru původem polského malíře Henryka Rauchingera ve Vídni. Trvalo dalších deset let, než byly portréty přesunuty do vily Stiassni, která byla tehdy čerstvě postavena. Portrét Susanne Stiassni vznikl někdy v letech 1931–1933, holčičce na něm je asi osm až deset let. Podle podoby není pochyb o tom, že jde o Susanne. Je také nanejvýš pravděpodobné, že obraz vnikl ve stejném ateliéru, byť malíři bylo v té době přibližně 74 roků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…