NPÚ: Odborníci v Brně diskutovali problematiku ochrany panelových sídlišť

30.04.2019 9:47

Ve dnech 17.–18. dubna 2019 pořádal Národní památkový ústav v prostorách přednáškové budovy Metodického centra moderní architektury v Brně konferenci o panelových sídlištích doplněnou exkurzemi na sídliště Brno-Lesná a Juliánov. Akce byla součástí česko-rakouského projektu „Panelová sídliště – revitalizace vs. ochrana hodnot“ podpořeného z programu Interreg V-A AT/CZ.

NPÚ: Odborníci v Brně diskutovali problematiku ochrany panelových sídlišť
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Zatímco ve Velké Británii nebo Skandinávii se prefabrikovaná sídliště postupně stávají součástí památkového fondu, ve střední a východní Evropě má tento proces zpoždění. Sídliště z období komunismu tu nemají nejlepší pověst, část z nich však byla postavena podle vynikajících projektů a minimálně sídliště ze 60. let byla i kvalitně provedena. Autenticitu původních sídlišť sice zničily nepříliš zdařilé pokusy o „humanizaci“ a kultivaci z 90. let, urbanistické hodnoty jsou ale stále zachovány a ohrožuje je až současné úsilí developerů.

Na akci zaznělo celkem 12 příspěvků od specialistů z ČR a Rakouska a také jeden příspěvek ze Slovenska. Připomenuty byly architektonické a urbanistické hodnoty sídlišť, sociální a demografická struktura obyvatel, hlavní zaměření však bylo na způsoby ochrany a udržitelného rozvoje sídlištních celků. Výzvou v péči o urbanizovaná území jsou změny v zelené infrastruktuře, pro dlouhodobé plánovaní je důležitý také výpočet nákladů životního cyklu pro obnovu budov. Především v těchto oblastech došlo také k přeshraniční výměně zkušeností.

Cílem konference bylo především pokračovat v diskuzi nad tím, jak hodnotná sídliště chránit. Prohlášení kulturní památkou připadá v úvahu jen velmi omezeně, např. na jeden mimořádně dochovaný a kvalitní deskový dům. Urbanistické hodnoty pak lze chránit pomocí památkových zón (dle památkového zákona) nebo regulačních plánů (dle stavebního zákona). Prozatím ještě nemáme žádné takto chráněné sídliště, zdá se ale, že v brzké době by mohla nastat změna. O vyhlášení památkové zóny se již delší dobu diskutuje v případě pražského sídliště Ďáblice a sídliště Lesná v Brně, regulační plány se aktuálně připravují pro sídliště Na Vozovce a Neředín v Olomouci. Teprve čas ukáže, které řešení bude lepší – a nejde tu jen o samotnou ochranu hodnot, ale také o to, jak zajistit, aby se sídliště mohlo dále rozvíjet.

Na brněnskou konferenci navazuje Forum Building Science 2019 v rakouské Kremži s exkurzemi do Vídně.

Přehled příspěvků vč. anotací v češtině a němčině si můžete stáhnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…