NPÚ: Poznejte zimní tvář památek a vyberte si z řady vánočních akcí

13.11.2018 17:16

S příchodem podzimu sezona na památkových objektech ve správě NPÚ zdaleka nekončí. Již v listopadu je pro návštěvníky připraven bohatý adventní program, který bude pokračovat až do konce roku. Pro zájemce jsou přichystány speciální adventní prohlídky hradů a zámků, hudební koncerty, divadelní představení, výstavy, jarmarky, řemeslné dílny a mnoho dalšího. Zavřeno nezůstane na mnohých místech ani v období mezi vánočními svátky a koncem roku, přichystány jsou rovněž silvestrovské a novoroční prohlídky.

NPÚ: Poznejte zimní tvář památek a vyberte si z řady vánočních akcí
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Adventní program se každým rokem těší stále větší popularitě, proto jsme i v letošním roce připravili pro naše návštěvníky několik desítek akcí, a to pro děti i dospělé. Vánoční prohlídky hradů a zámků mají neopakovatelnou atmosféru a poskytují možnost poznat naše památky v jiném světle. I letos je na programu mnoho jedinečných akcí, například v bečovské zámecké kapli se na Štědrý den bude konat půlnoční mše, a to poprvé od roku 1945,“ dodává generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Pestrá nabídka nechybí ani během všech adventních víkendů. Již o tom prvním láká na mikulášský program hrad Rabí či zámek Konopiště, kde na děti čeká čertovské peklo v zámeckém sklepení. O týdne později přijde Mikuláš s čerty a anděly na zámek Lemberk.

V sobotu 8. prosince doplní vánoční prohlídky hradu Šternberk program Historická kafírna v rekonstruované Liechtensteinské kuchyni. Milovník dobré kávy Roman Prokeš s sebou přiveze historickou pražičku z dob rakouské monarchie, ve které si návštěvníci hradu budou moci sami vyzkoušet práci mistra pražiče. Připraveno bude povídání o historii kávy a ochutnávky kávy vařené v džezvě či kávy filtrované. O třetím adventním víkendu si nenechte ujít živý betlém v Telči nebo na zámku Veltrusy.

Na Štědrý den bude otevřen zámek Český Krumlov, hrad Bouzov či klášter Kladruby, kde se v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie bude rozdávat Betlémské světlo. Během vánočních svátků mohou zájemci navštívit rovněž hrad Šternberk nebo Buchlov, který se na druhý svátek vánoční stává již tradičním místem setkávání přátel, známých a kamarádů. Ti si na tomto místě popřejí do nového roku a připijí hřejivým punčem, svařákem, medovinou nebo čajem z buchlovské lípy. Vila Stiassni pak láká na netradiční silvestrovskou módní přehlídku. První den v novém roce nabídne návštěvníkům příběh relikviáře sv. Maura hrad a zámek Bečov nad Teplou.

Kompletní advetní program památkových objektů ve správě NPÚ najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…