NPÚ: Šlechtická diplomacie se představila v Madridu, výstavu doplnilo sympózium

25.11.2018 9:05

Národní památkový ústav ve spolupráci s Historickým institutem Nejvyšší rady Španělska pro vědu a výzkum (CSIC) uspořádaly vědecké sympózium Císařští vyslanci v Madridu a jejich rezidence v českých zemích. Kulturní a společenský transfer v 16. až 19. století, které proběhlo 15. listopadu v konferenčním sále budovy CCHS-CSIC v Madridu.

NPÚ: Šlechtická diplomacie se představila v Madridu, výstavu doplnilo sympózium
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Experti z řad pracovníků Národního památkového ústavu v České republice (Petr Pavelec, Milena Hajná, Jana Sedláčková), Institutu Národního dědictví Španělska (Almudena Pérez de Tudela) a španělských univerzit (Rubén González Cuerva, Ferrán Escrivà-Llorca) zde představili různé způsoby kulturní výměny mezi Španělskem a českými zeměmi v minulosti.

V Madridu byla v polovině 16. století ustavena jedna z nejstarších trvalých císařských ambasád se stálým vyslancem. Od 16. do 19. století zastávali post stálých či mimořádných vyslanců ve Španělsku desítky mužů, z nichž mnozí pocházeli z Českého království. Někteří po sobě zanechali na svých domovských zámeckých sídlech soubory uměleckých a osobních předmětů, knih či archivních dokumentů, které byly s jejich diplomatickým pobytem u královského dvora v Madridu přímo spojené. Jednalo se o náboženské a filozofické spisy, literární díla, divadelní hry, hudební partitury, sochy, obrazy, grafické listy, relikviáře, o nábytek, šperky, oděvy, módní doplňky a mnohé další. Vědecké příspěvky na sympóziu měly za cíl představit širší odborné veřejnosti nejvýznamnější artefakty španělské provenience v Čechách a také ukázat zámecká sídla, ve kterých se nacházejí.

Samotné sympózium i následnou vernisáž výstavy slavnostně zahájil velvyslance České republiky ve Španělském království Ivan Jančárek spolu s ředitelkou CCHS-CSIC, paní Consuelo Naranjo Orovio a náměstkem generální ředitelky Národního památkového ústavu Petrem Spejchalem. Následovala komentovaná prohlídka výstavou vedená historičkou a kurátorkou Milenou Hajnou. V souvislosti s navázáním širší spolupráce Národního památkového ústavu s Institutem Národního dědictví Španělska, který spravuje tamní královská sídla a jejich umělecké sbírky, navštívili následující den pracovníci NPÚ královský zámek a klášter El Escorial v doprovodu hlavní kurátorky Almudeny Pérez de Tudela.  

Sympózium a doprovodná výstava jsou jednou ze zahraničních aktivit projektu Národního památkového ústavu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii, který je součástí Evropského roku kulturního dědictví 2018. Projekt zaštítily Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Ministerstvo kultury České republiky, Velvyslanectví České republiky ve Španělsku, Ministerstvo pro vědu, obnovu a univerzity Španělska (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades de España) a Nejvyšší rada Španělska pro vědu a výzkum – Centrum humanitních a sociálních věd (CCHS-CSIC).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…