NPÚ: Střecha statku U Matoušů v Plzni – Bolevci dostane nový doškový kabát

24.08.2020 13:25

Nevzhlednou lepenkovou krytinu, která v posledních letech provizorně pokrývala střechu hlavního obytného stavení statku U Matoušů v Plzni Bolevci, nahradí původní slaměné došky. V pondělí 17. srpna se do pokládky pustil tým specialistů z jižní Moravy pod vedením Františka Pavlici mladšího.

NPÚ: Střecha statku U Matoušů v Plzni – Bolevci dostane nový doškový kabát
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Po revizi historického krovu obytného stavení a výměně střešních latí přišla na řadu pokládka krytiny. Tou jsou slaměné došky. Jejich výrobě a pokládce se jako jediní v České republice věnují František Pavlica se synem z Hroznové Lhoty na Moravském Slovácku. Došky vyrábějí tradičním způsobem, včetně přípravy základního materiálu – žitné slámy. „Obilí zasejeme, sklidíme starým samovazem z roku 1962, poskládáme a svážeme do kopek zvaných mandelky a nákladním autem převezeme domů. Tady se nejprve obilí po svazcích vymlátí na staré mlátičce rovnomlatce z roku 1925 na elektrický pohon, aby sláma nebyla rozdrcená. Potom brigádníci vyrábějí samotné došky, kdy se určité množství slámy vloží do dřevěné formy a sváže se slaměným povříslem“, popisuje František Pavlica mladší. Na střechu se jednotlivé došky upevňují rovněž slaměným povříslem. Přivazují se nejen k dřevěné střešní lati, ale i k sousednímu došku tak, aby se vzájemně překrývaly. Vrstva slámy v došku dosahuje síly 40 až 50 cm. Délka stébla před finální úpravou je zhruba 130 cm. „Nakonec se došky zařezávají a češou, aby to vypadalo vizuálně pěkně, a na vrchol střechy se pokládá ještě hřeben“, doplňuje František Pavlica mladší. Životnost doškové střechy je 15 až 20 let v závislosti na povětrnostních vlivech, kterým je vystavena.

Výrobě došek se František Pavlica starší věnuje od roku 1994 a řemeslo postupně předává svému synovi Františkovi. „Letos máme zakázek hodně, zejména na Moravě při obnově památkově chráněných domů ve Strážnici, pak v Rymici, Senetářově nebo Ruprechticích. Něco jsme dělali i v zoologické zahradě v Brně. Kvůli velké zakázce na Bolevci jsme museli práci odmítat. Pokládka došek je ale jen sezónní práce, věnujeme se například výrobě slaměných korpusů na věnce a dalšímu“, říká Pavlica mladší.  

Pokrýt čtyři sta metrů čtverečních slaměnými došky zabere čtyřem řemeslníkům čtrnáct dní. Cena za výrobu došek, kterých bude třeba kolem šesti tisíc kusů, a jejich pokládku vyjde zhruba na 800 tis. Kč.

Obnova střechy a střešní krytiny obytného stavení se provádí v rámci projektu revitalizace selského dvora U Matoušů v Plzni – Bolevci „Rok na vsi“ a bude hotová na začátku září. Statek se návštěvníkům otevře na Velikonoce příštího roku.

Došek pokrýval střechu obytného stavení až do 90. let 20. století, kdy byl na hraně své životnosti. Někdejší správce statku, město Plzeň, chybějící místa po doškách, zejména ze strany do dvora, nahradil plechem ze sudů. Při plánované opravě krovu, který byl poškozen srážkovou vodou a dřevokaznou houbou, bylo nutné zbývající došky sejmout. Opravy ukončilo navrácení statku restituentům, kteří střechu provizorně pobili prkny a zakryli lepenkou. V době mezi opětovným prodejem statku městu Plzeň a jeho převodem na stát v letech 2005 až 2007 se v dalších opravách nepokračovalo. Změna nastala až v roce 2017, kdy byla statku poskytnuta dotace ze státního rozpočtu a Evropských strukturálních a investičních fondů na projekt "Rok na vsi". Jeho slavnostní zahájení se uskutečnilo na konci loňského srpna.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…