NPÚ: V novém čísle Zpráv památkové péče se dozvíte především o trendech v archeologii

20.02.2016 8:16

Poslední číslo Zpráv památkové péče roku 2015 je věnováno převážně archeologii. Antické vykopávky ani pravěké pohřby však nečekejte – toto číslo se věnuje méně akcentovaným, přesto velmi zajímavým archeologickým tématům.

NPÚ: V novém čísle Zpráv památkové péče se dozvíte především o trendech v archeologii
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Číslo otevírá zamyšlení Martina Kuny, ve kterém přiblíží nově vydaný Archeologický atlas. Problematiku zaniklých středověkých vsí a použití leteckého laserového skenování při jejich výzkumu představí Ondřej Malina. Zaniklou obcí se zabývá také Filip Prekop, jde ale o památku mnohem mladší – jeho článek pojednává o nálezech na území obce Čistá/Lauterbach, která zanikla po druhé světové válce. Jiné zaniklé město, tentokrát renesanční, se nachází uprostřed Litomyšle, o nálezech jeho zbytků se můžete dočíst v příspěvku Miroslavy Cejpové a kolektivu. Netypické archeologické památky zkoumají i další autoři – Petra Popelářová se věnuje starověkému hradišti Baba u Hluboké nad Vltavou, Alena Knechtová sleduje opomíjené drobné památky, milíře a milířiště, a Milan Metlička představí obnovu starověké mohyly u Stříbra.

Tematický blok doplňují další studie z památkové péče – Martin Weber s Tomášem Veithem zkoumají krajinnou památkovou zónu Zahrádecko, Jaroslav Novosad s kolegy doplní dřívější tematické číslo o sídlištích studií o sídlištích na Zlínsku a Pavel Jirásek s Martinem Mrázkem představují nové trendy v zabezpečování památkových objektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…