NPÚ: Zachráněná renesance na zámku v Náměšti

10.12.2018 18:47

V létech 2017 - 2018 probíhala rozsáhlá rekonstrukce a restaurování vstupního křídla a vnitřního arkádového nádvoří zámku v Náměšti nad Oslavou. Kromě obnovy omítkových vrstev obou částí zámku byla stěžejním úkolem těchto prací záchrana nejcennějších renesančních prvků architektury zámku, renesančního arkýře na jihovýchodním nároží paláce a bohatě zdobených arkád vnitřního nádvoří.

NPÚ: Zachráněná renesance na zámku v Náměšti
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Práce probíhaly ve dvou etapách. V roce 2017 bylo obnoveno vstupní křídlo zámku s renesanční hranolovou věží, dostavěným objektem z poloviny 19. století a zejména s renesančním arkýřem ze třetí čtvrtiny 16. století. Zároveň bylo dokončeno restaurování jednoho křídla arkád vnitřního nádvoří. V letošním roce pokračovaly práce na vnitřním nádvoří restaurováním dalšího křídla arkád, obnovou omítkových vrstev zámecké věže a dvou křídel bez arkád. Během těchto prací byly navíc restaurovány všechny kamenné prvky - portály a ostění oken, byly repasovány všechny okenní a dveřní výplně včetně původních renesančních dveří, bylo obnoveno barevné prosklení lunet arkádních oken a obnoveny byly i prvky dokladující stavební změny z let 1946 - 1947, kdy byl náměšťský zámek rozsáhle upravován na letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše.

Dvouletá záchrana nejcennějších prvků zámecké renesanční architektury a všechny další uvedené práce si vyžádaly částku 17 mil. korun, financování bylo zajištěno z programu SMVS (správa majetku ve vlastnictví státu) Ministerstva kultury ČR a z prostředků Národního památkového ústavu.

Obnovené nádvoří bylo veřejnosti poprvé představeno 2. prosince 2018 po skončení Zámeckého adventního koncertu. Další návštěvníky rádi přivítáme od dubna 2019.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…